Földrengés és világbéke

Esti Tükör, 2021. október 7.

Hegyekben áll a raktárakban a fel nem használt, drágán vásárolt kínai oltóanyag: noha a magyar kormány elajándékozott már jelentős mennyiséget, jelenleg 30 milliárd forintnyi Sinopharm-vakcina, amelyek szavatossága le fog járni. A különböző típusú oltóanyagok beszerzéséről, felhasználásáról ide kattintva lehet tájékozódni.

világbéke
444 grafika

Nem csökken az előválasztás második fordulóját megelőző taktikázások fordulatainak a száma: miután a három miniszterelnökjelölt-jelölt közül kettő visszalépett a visszalépéstől, még mindig nem tekinthető lezártnak az a kérdés, hogy kikre lehet majd a jövő héten voksolni.

világbéke
Fotó: Bodnár Patrícia / Index.hu

Egy különleges médiaösszefogásnak köszönhetően sokan értesülhettek róla, hogy október 7. hazánkban mostantól az Állami Gondoskodásban Élő Gyermekek Napja. A kezdeményezéshez a Szemlélek is csatlakozott.

állami gondozott

Ma egy diplomás tanár Magyarországon átlagosan harmadannyit keres, mint egy diplomás, aki nem tanár – így összegezhető röviden a KSH adatain is alapuló elemzés, amely a tegnap már beharangozott sztrájkkészültség okát tárja fel. Van gond és gondolkodnivaló bőven.

Ferenc pápa vezetésével keresztények, muzulmánok, zsidók és további vallások képviselői imádkoztak a háborúk és pandémia uralta világ békéjéért a római Colosseumnál a mai napon. Az eseményen jelen volt és beszédet mondott Angela Merkel leköszönő német kancellár is. A Róma történelmi helyszínén rendezett találkozó a Szent Egyed katolikus szervezet kétnapos vallásközi fórumát zárta.

világbéke
Fotó: Handout / Vatican Media / AFP

Erőteljes földrengés rázta meg helyi idő szerint csütörtökön este a japán fővárost. A rengés központja 50 kilométer mélyen volt a helyi meteorológiai ügynökség szerint, 6,1 erősséget mértek Tokióban. A szakértők hozzátették, hogy nem áll fenn a cunami veszélye.

világbéke
Püspökök és örökfogadalmasok (Fotó: Fábry Anna)

Ritka alkalomnak tekinthető hogy egy szerzetesi fogadalomtételt is magában foglaló római katolikus szentmisén református püspök és görögkatolikus érsek is jelen legyen. Most mégis ez történt: a francia alapítású Chemin Neuf közösség három tagjának budapesti örökfogadalma a jelen és a jövő egyházának különleges szimbóluma. – Az, hogy a Chemin Neuf Közösségben a katolikusokon kívül más felekezetű tagok is örökfogadalmat tehetnek, fontos tanújele annak, hogy van remény a keresztények közötti egység építésére – fogalmazott az esemény szónoka, Marton Zsolt váci püspök.

Szabadon elkötelezett - ez a két szó fejezi ki legjobban mindazt, aki vagyok, ahogyan gondolkodom. A párbeszéd a lételemem: rengeteget tanulok a másokkal való dialógusokból. Hiszek benne, hogy mindenkit gazdagabbá tesz, ha kevesebbet ítélkezünk és többet kérdezünk.