Kit érdekelnek az állami gondozottak?

Reméljük, téged is! Október 7. mostantól az Állami Gondoskodásban Élő Gyermekek Napja.

Jelenleg közel 23 ezer gyermek él Magyarországon állami gondoskodásban, további 140 ezer gyereket fenyeget a veszély, hogy bármikor kiemelhetik őket a családból. A gyerekek többsége bántalmazás, elhanyagolás, a szülők szenvedélybetegsége, betegsége, halála miatt kerül gyermekvédelmi gondoskodásba. Az esetek túlnyomó többségben az okok a családok szegénységével is összefüggnek.

– A helyzet drámai, ezért hoztuk létre az állami gondoskodásban élő gyermekek napját október 7-én.

Szeretnénk, ha minden évben egy nap azokról a gyerekekről szólna, akik megélték családjuk elvesztését. Ők mindannyian egy tarthatatlan helyzet áldozatai.

Rengeteg előítélet övezi őket úgy, hogy közben keményen küzdenek magukért és velünk együtt egy jobb sorsért. Megérdemlik a figyelmet – nyilatkozta a kezdeményezés kapcsán Kiss Gergely, az SOS Gyermekfalvak ügyvezető igazgatója.

állami gondozott

A gyermekvédelmi szervezet médiaösszefogást hirdetett a figyelemfelhívás céljával, amelyhez a Szemlélek is csatlakozott. A magazinunk felületén közzétett médiaanyagok segíthetnek szembesülni a családjuktól távol élő, akár család nélkül felnövő gyermekek létezésére, problémájára.

állami gondozott

És hogy miben tud segíteni az SOS Gyermekfalvak ezeknek a fiataloknak?

– Akik ezekben a gyermekfalvakban felnőnek, azt kapják legfontosabb segítségként, hogy elhihetik: képesek előbbre lépni,

tudnak változtatni a sorsukon – fogalmazott néhány éve a Szemléleknek adott interjúban Simoncsics Fanni, a szervezet egyik munkatársa.