Gyarapodó vidék, okosodó főváros

Esti tükör, 2021. május 26.

Különleges rekordkísérlettel startolt ma reggel a Kihívás Napja a Vakok Állami Intézetében: látássérültek váltóban próbálják meg a maratoni távot teljesíteni. A járvány és a hónapokon át tartó bezártság után különösen nagy szükségünk van a komfortzónán kívüli teljesítményekre – mondta Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára, hozzátéve, hogy a fogyatékkal élőknek is segíteni kell abban, hogy a komfortzónájukból kimozduljanak, és olyan egyéni és csoportos sikereket tegyenek le az asztalra, amely másoknak is erőt, motivációt adhat.

index.hu

A költözködőket számtalan ok motiválhatja – a járvány is újabb költözési hullámot generált. Az ingatlan.com elemzéséből kiderült, hogy Budapest és a megyeszékhelyek lakossága csökkent, az agglomerációé és kisebb településeké nőtt a pandémia alatt. A fővárosban már ötödik éve csökken a népesség – Budapesten 2020-ban majdnem 13 ezerrel éltek kevesebben, mint előző évben.

forbes.hu

Talán megállíthatja ezt a folyamatot az az ötletverseny, melyet a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) hirdetett a főváros „megokosítása” érdekében. A Smart Budapest pályázat célja, hogy Budapest a 21. század kihívásaira hatékonyan reagálni képes, okosabb várossá váljon az elkövetkező években.

mfor.hu

A kiégés már a koronavírus előtt is komoly probléma volt az egészségügyi dolgozók körében, a járvány pedig nagyon nagy számban törte meg mentálisan a frontvonalban szolgálókat. Covid-osztályos orvosokat is kezelő pszichológusok szerint olyan sokan éltek át súlyos megrázkódtatást, hogy szervezett formában kellene támogatni a rehabilitációjukat – félő, hogy ennek hiányában sok orvos és ápoló hagyja el a pályát, és „inkább elmennek cukrásznak vagy fodrásznak”.

24.hu

Kevesebb zöldséget, gyümölcsöt, tejterméket és teljes értékű gabonát fogyasztanak a 4 és 10 év közötti magyar gyerekek az ajánlottnál, ugyanakkor a szükségesnél több zsírt és sót tartalmaz az étrendjük – ez derült ki a Nestlé Hungária gyermekek táplálkozási szokásait vizsgáló kutatásából. A felmérés alapján a vizsgált korosztályban igen magas a túlsúlyos gyerekek aránya: 23 százalékuknak van súlyfeleslege.

hvg.hu

Hatalmas, eddig kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a tengerek, óceánok energiájának kinyerésében. A Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) becslései szerint az óceánok megújulóenergia-potenciálja többszöröse az emberiség energiaigénynek, vagyis az árapály és az óceánok hullámzása az egész világ energiaigényét fedezhetné. A jelenlegi kihívások ellenére úgy tűnik, az óceánok villamosenergia-potenciáljának hasznosítása kulcsfontosságú lesz a jövőben, mivel a többi megújulóhoz képest alacsony időjárásfüggősége és jó előrejelezhetősége miatt nagyon jól ki tudná egyensúlyozni a többi megújuló energia időszakos ingadozását és kitettségét.

masfelfok.hu
Szűrő vagyok. Átfolyik rajtam a világ. Ami fennakad, érzéssé és gondolattá válik bennem. Gyerek vagyok, anya és nagyi. Nő, társ, barát. Örök tanuló, régóta tanító. Tudom a különbséget a gondolkodva szeretés és a szeretve gondolkodás között. Utóbbit gyakorlom. Remélem, ez szóvá vált érzéseimen és gondolataimon is átszűrődik.