Halálos járvány az ámokfutás az USA-ban

Idehaza is bejárta a sajtót a hír május elején: egy hatodikos kislány lövöldözött Idaho állam egyik iskolájában. A híradásokban annyit írtak, hogy egy tanárnő fogta el a tettest és értesítette a rendőrséget.

Most a matematikatanárnő, Krista Geniting egy interjúban megindító részleteket is elmondott:

Épp egy végzős osztályt készített fel a vizsgára, amikor meghallotta a lövést. Kinézett és látta, hogy az iskola gondnoka a földön fekszik a folyosó végén. Bezárta a terem ajtaját, közben odakint újabb két lövés hallatszott. Odabent azt mondta a diákoknak: „Most eltűnünk, átrohanunk a felsőtagozatra, gyorsan szaladtok, nem néztek semerre!”

Gneiting próbált segíteni az egyik sebesültnek, mikor meglátta a tettest.

„Egy kislány volt, nem is tudtam igazán felfogni.” Mégis közelebb ment és halkan megkérdezte: „Te lőttél?”

„Amikor láttam a fegyvert, tudtam, hogy meg kell szereznem. Odamentem a kislányhoz, megfogtam a kezét és lassan elvettem a fegyvert. Nem adta oda, de nem is tiltakozott. Amikor már nálam volt a pisztoly,

egyszerűen átöleltem, mert arra gondoltam, ennek a kislánynak van egy anyukája valahol, aki nem veszi észre a gyermeke összeomlását.”

Közben a mobiltelefonjáról felhívta a rendőrséget, de mindaddig átölelve tartotta a kislányt, amíg a biztonsági erők megérkeztek. „Kis idő után beszélni kezdett, és éreztem, milyen boldogtalan.” A tanárnő vigasztalni próbálta és ott maradt akkor is, amikor a rendőrök megbilincselték a kislányt. „Nem reagált, egyszerűen hagyta.” – mesélte a tanárnő – „a rendőr nagyon szelíd és barátságos volt, egyszerűen beültette a lányt az autóba.”

Idaho ámokfutás iskola
stern.de

Gneiting reméli, hogy az emberek meg tudnak bocsátani a kislánynak, és segítenek, hiszen „még csak az élete kezdetén tart és egyszerűen segítségre van szüksége.

Azt hiszem, gondoskodnunk kell a megfelelő támogatásról, hogy szeretni tudja önmagát és képes legyen a társadalomba beilleszkedni.”

A három sebesült azóta elhagyhatta a kórházat, a két diák ismét iskolába jár. Azonban az USA-ban továbbra is „halálos járvány” a „Mass Shooting”, azaz az ámokfutás.

FELHASZNÁLT IRODALOMSTERN
FORRÁSABC, "East Idaho News"
Mindig szerettem volna a dolgok mögé látni, néha úgy érzem, sikerül is - különösen, amióta a Teremtő Lélek hangjára igyekszem fülelni. Amit pedig felfedezek, azt szívesen meg is osztom, akárcsak a kérdéseimet, amelyek minden meglelt válasz nyomán sokasodnak. Nagy öröm számomra közösségben felfedezni és együtt gyönyörködve szemlélni a Teremtőt műveiben.