„Belefér a hitünkbe, hogy legyenek földönkívüliek”

Egy NASA-val kapcsolatos hír apropójából arról kérdezték a Rádió 1 reggeli műsorában Hodász Andrást, a Szemlélek szerzőjét, hogy mit szólnának a hívek, ha a tudósok más bolygón is intelligens élet nyomaira bukkannának.

Az eredeti hír szerint a NASA lelkészeket és teológusokat toboroz, mert meg akarják tudni, hogyan reagálnának a különböző felekezetekhez tartozó emberek egy esetleges bejelentésre: más bolygón is van élet.

Sebestyén Balázs és műsorvezető társai már az adás elején azon polemizáltak, hogy létezhet-e bármilyen vallásos forrása a Földön kívüli életnek: előkerülhet-e például egy holt-tengeri tekercs, ami erre vonatkozik, vagy mond-e erről valamit a Biblia. Hodász András elmondta, hogy a Biblia sok mindenről nem mond semmit, de ez még nem jelenti azt, hogy ne létezhetne értelmes élet egy másik bolygón. Sőt, ha van, ő menne is evangelizálni.

Balázsékat ezután az érdekelte, hogy összezavarodnának-e a hívők, vagy megrengetné-e a kereszténységet a hír, hogy nem vagyunk egyedül az univerzumban. Jól „hallhatóan” meglepődtek, mikor a katolikus pap kifejtette: ez

nem mondana ellent semmiben sem a keresztény hitnek.

„Attól zavarodnánk össze, ha valami olyasmi derülne ki – tudományos bizonyíték alapján -, ami teljesen egyértelműen szembemegy a hitünkkel, de ilyet meg nem nagyon tudok elképzelni. A hit és a tudomány ugyanazt a valóságot szemléli, csak éppen a valóságnak más szeglete érdekli” – tette hozzá.

A műsorban szó volt még arról, hogy ha van élet más bolygón is, akkor vajon Jézus járt-e már náluk, és hogy Hodász András hogyan evangelizálná a földönkívülieket. A NASA döntése kapcsán pedig jogosan merült fel a műsorvezetőkben a kérdés: van-e már valamilyen bejelentenivalójuk, vagy csak az általuk valószínűsített jövőre készülnek az Amerikai Egyesült Államok űrkutatási központjában.

A teljes beszélgetés meghallgatható itt.

Szerelmese vagyok a közéletnek és a közbeszédnek. Hiszem, hogy magas szinten ezeket művelni csak szabadon gondolkodva lehet: a valóság és az igazság talaján állva, megengedve magunknak a változás lehetőségét.