Itt. Vagyunk. Veletek.

Esti tükör, 2021. április 28.

Újabb nyitólépés: Kásler Miklós bejelentette, hogy május harmadikától újraindulhat az egynapos sebészeti ellátás, és újra lehet onkológiai szűrővizsgálatokat végezni. A beavatkozások és a vizsgálatok az egészségügyi szolgáltatóknál előzetesen egyeztetett időpontokban történhetnek, rugalmas tervezéssel és a szükséges járványügyi intézkedések betartásával.

hazipatika.com

Közben a WHO szerint Európában is megjelent a korábbi változatoknál fertőzőbb és ellenállóbb indiai mutáns: az Egyesült Királyság mellett Görögországban, Olaszországban, Svájcban is találkoztak már az új vírustörzzsel.

A BioNTech vezetője szerint ugyanakkor az oltásuk az indiai variáns ellen is hatékony lesz. Ugur Sahin onkológus, a BioNTech társalapítója egy online sajtótájékoztatón elmondta, hogy elkezdték a vizsgálatokat és „nem aggódnak” – várakozásaikat arra is alapozzák, hogy vakcinájuk az Európában uralkodó brit vírusváltozattal szemben még hatékonyabb, mint az első, „vuhani” változattal szemben, amely ellen eredetileg kifejlesztették.

koronavirus.gov.hu

Egy új brit tanulmány szerint egy adag Pfizer- vagy AstraZeneca-vakcina is akár felére csökkenti a fertőzés továbbadásának esélyét. Azok, akik megkapták a két vakcina valamelyikének első dózisát és legalább három héttel később megfertőződtek, 38-49 százalékkal kisebb eséllyel adták tovább a vírust beoltatlan, velük egy háztartásban élő embereknek – állapította meg az angliai egészségügyi szolgálat (PHE) kutatása.

szegedma.hu

Nem igényel nagy kutatómunkát, hogy megállapítsuk, fogytán az emberek türelme – lazuló maszkfegyelem, bolti mulasztások, a kijárási korlátozás megszegése szerepelt az operatív törzs mai „lakossági bűnlajstromán”.

nlc.hu

Közben kiderült, hogy japánban napi tesztelés vár majd az olimpikonokra. A 14 napos karantént nem kell letölteni, de tilos lesz számukra a közösségi közlekedés használata: a tokiói olimpián résztvevők csak az akkreditált olimpiai járműveket használhatják. Ugyanez vonatkozik az étkezésre: csak kijelölt helyen lehet majd fogyasztani, ilyenek lesznek a játékok területén lévő étkezők, a szállások éttermei vagy a hotelszobák.

24.hu

Ugyan az olimpiát külföldi nézők nélkül rendezik meg, így oda nem, de máshova talán már nyáron is utazhatunk – ebben lehet segítségünkre a Google Utazás oldala. Az utazás előtt állók mostantól egyenesen a keresőcég szolgáltatásán keresztül tájékozódhatnak arról, hogy milyen utazási korlátozásokra számíthatnak egy másik országban. A szállás- és járatfoglaláson túl megtudhatjuk, hogy a célországban szükség van-e negatív koronavírus-tesztre a belépéshez, vagy hány napra kell karanténba vonulni az érkezés után.

index.hu

A legtöbb szülő a klímaváltozástól és az általános bizonytalanságtól félti a gyermekét – ez derült ki a Bridge Budapest kutatásából. A felmérés eredménye szerint az édesanyák az édesapáknál sokkal többet szoronganak gyermekeik jövője miatt. Ugyanakkor mindezzel párhuzamosan a szülők gondolatvilágát áthatja a pozitív szemlélet a jövő lehetőségeivel kapcsolatban, például úgy vélik, hogy a digitalizációnak hála, egyre könnyebbé válik a tanulás, a gyerekeiket pedig talpraesettnek és önállónak tartják. A kutatás arra is választ keresett, hogy a szülők ma mely szakmákban látnak jövőt: a leginkább jövőálló szakmának az orvosi hivatást tartják, a dobogó második helyére a tanári, a harmadikra pedig az informatikusi munka került.

hang.hu

Ha igaz, hogy a szülők támogatnák gyereküket a tanári pálya választásában, akkor talán van remény – lassan ugyanis elfogynak a természettudományos tárgyakat oktató pedagógusok. Egy kutatás szerint az általános iskolák legalább harmadában kevesebb a természettudományos tárgyakat oktató tanár a kívánatosnál. Kémiatanárból például országosan 2657 fő hiányzik: miközben évente 120-140 kémiát oktató válik nyugdíjaskorúvá, tavaly ősszel mindössze 42 hallgató kezdte meg kémiatanári tanulmányait. Ha a tendencia így folytatódik, tíz-tizenöt év múlva nem lesz, aki kémiát tanítson a gyerekeinknek, és a többi természettudományos tárgy esetében is hasonló a helyzet. Amennyiben a folyamat nem változik, néhány éves távlatban nem lesz olyan szaktanár a közoktatásban, aki segítené a fizika, kémia, földrajz és biológia iránt érdeklődő diákokat. Ennek logikus következménye az lehet, hogy még a terület iránt érdeklődő fiatalok sem választják az orvosi, mérnöki és egyéb természettudományos irányú felsőoktatási intézményeket, így záros határidőn belül komoly szakemberhiány alakulhat ki a gazdaság több tudományigényes ágazatában.

welovebudapest.com

125 éves a Vígszínház – 1896. május 1-jén Jókai Mór A Barangok, vagy a peoniai vajda című darabjának díszbemutatójával nyitotta meg kapuit a teátrum. Azóta 1443 premiert tartottak, több ezer művész fordult meg a színpadokon és közel ötvenmillió néző tapsolhatott a sikereknek. A jubileumi évben a Vígszínház számos meglepetéssel várja a közönséget – az ünneplés május 1. és 8. között múltidéző, ingyenes online vetítéssorozattal kezdődik.

Hamarabb, már holnap részesei lehetnek a TRIP WebSzínházában a Tánc Világnapja alkalmából ingyenesen megtekinthető, a TáncKedd sorozat keretében bemutatott előadásoknak. Nyáron pedig új helyszínekkel és számos újdonsággal várja látogatóit a Művészetek Völgye. Amennyiben a járványhelyzet engedi, július 23. és augusztus 1. között valósul meg a fesztivál. A program már elkészült: idén több irodalmi, színházi, képzőművészeti udvar nyílik és egy napra az operakamion is a helyszínre érkezik. A szervezők idén végre szeretnék megünnepelni a fesztivál tavaly elmaradt harmincadik jubileumát is.

index.hu

A Millenáris Parkban nyílt meg a Nő az anya mögött című fotókiállítás, melynek tárgya 20 próbatételes, azaz fogyatékkal élő gyermeket nevelő anya bemutatása. A kiállítás 20 történeten keresztül mutatja be, hogyan változhat meg egy pillanat alatt bárkinek az élete, hogyan kapcsol túlélő üzemmódba egy szülő, hogyan válik egy-egy betegség/rendellenesség szakértőjévé, milyen lemondásokkal és örömforrásokkal jár a próbatételes gyermeknevelés, és a szinte teljes önfeladás mellett/után hogyan találja, találhatja újra meg magában az anya a nőt.

Szűrő vagyok. Átfolyik rajtam a világ. Ami fennakad, érzéssé és gondolattá válik bennem. Gyerek vagyok, anya és nagyi. Nő, társ, barát. Örök tanuló, régóta tanító. Tudom a különbséget a gondolkodva szeretés és a szeretve gondolkodás között. Utóbbit gyakorlom. Remélem, ez szóvá vált érzéseimen és gondolataimon is átszűrődik.