Köszönet, hála és tisztelet

Esti Tükör, 2021. augusztus 10.

A Pennsylvaniai Egyetem Perelman Orvosi Iskolája – munkássága előtt tisztelegve – ösztöndíjat nevezett el Karikó Katalinról. A magyar tudós 24 évig dolgozott a philadelphiai Pennsylvaniai Egyetemen, mostantól pedig a nevét viselő ösztöndíj segíti a pályakezdő tudósokat: az egy éves fizetésnek megfelelő összegű támogatás célja, hogy a fertőző betegségek elleni oltóanyagok létrehozására ösztönözzön.

szeged.hu

Miközben itthon még a koronavírus delta variánsa áll a járványról szóló közbeszéd központjában, dél-afrikai és katari kutatásokból kiderült, hogy a két országban idén különösen terjedő béta variáns sokkal veszélyesebb a vele egyszerre jelen lévő vírusváltozatoknál, ráadásul a vakcina vagy korábbi fertőzés által kiváltott immunitást is ügyesebben kerüli meg, mint a társai.

qubit.hu

Egy nap alatt több mint 600 ezerrel nőtt a fertőzöttek száma a világon, hazánkban pedig emelkedett a kórházban ápoltak és a lélegeztetőn lévők száma. A Nemzeti Népegészségügyi Központ mérési eredményei szerint ugyanakkor a 31. héten a szennyvízminták koronavírus-koncentrációja minden vizsgált településen stagnál, az elmúlt hetekben tapasztalt koncentrációnövekedés megállt. Ettől függetlenül „aligha tudjuk elkerülni a koronavírus negyedik, ‘delta’-hullámát, de sokkal jobb esélyekkel várjuk, mint a korábbiakat” – ezt Kemenesi Gábor virológus mondta, hozzátéve, hogy a megoldás a kezünkben van: elég vakcina áll rendelkezésre, a cél minél előbb felvenni az oltást.

qubit.hu

Ennek ellenére hazánkban az oltottak száma továbbra is rendkívül lassan emelkedik – egy nap alatt kevesebb mint 5 ezer fővel nőtt a számuk. Közben Németországban jelentősen korlátozzák az oltatlan emberek életét, az Egyesült Államokban pedig – a Pentagon döntése értelmében – kötelezővé teszik a koronavírus-oltást a katonáknak.

webbeteg.hu

Hetven év alatt annyira beépült a köztudatba a hálapénz rendszere, hogy ennek lebontására csupán a jogszabályi tiltás nem elegendő. A Magyar Orvosi Kamara ezért az ország 167 egészségügyi intézményében 4 ezer plakáttal hívja fel a figyelmet a lakossági attitűd megváltoztasának szükségességére, hiszen hálapénzt adni és kapni is bűncselekmény.

index.hu

Egyre több részlet lát napvilágot a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus programjából. Ferenc pápa miséjét szeptember 12-én a Hősök terén kétórás kulturális műsor előzi meg, melynek keretében fellép az erre az alkalomra 82 énekkarból szerveződött, 2100 tagú énekkar is, Sapszon Ferenc Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas karnagy vezetésével.

iec2020.hu

Egy japán gyerekkórus a magyar olimpiai csapatnak és a szurkolóknak kedveskedve magyarul énekelt: a Szurkoljunk Magyarországnak! című videóban felcsendül a Tavaszi szél, illetve a Soho Party slágere, az Éjjel soha nem érhet véget is.

Szűrő vagyok. Átfolyik rajtam a világ. Ami fennakad, érzéssé és gondolattá válik bennem. Gyerek vagyok, anya és nagyi. Nő, társ, barát. Örök tanuló, régóta tanító. Tudom a különbséget a gondolkodva szeretés és a szeretve gondolkodás között. Utóbbit gyakorlom. Remélem, ez szóvá vált érzéseimen és gondolataimon is átszűrődik.