„Lassan meghalunk a történelemben”

Esti Tükör, 2021. augusztus 16.

A tálibok győztek, így most már az ő felelősségük az ország vezetése, becsületének és létének megőrzése – ezt Asraf Gáni afgán elnök jelentette be, és elhagyta országát.

A háborúnak vége Afganisztánban, az uralom típusa és a rendszer formája hamarosan tisztázódik – mondta a tálibok politikai irodájának szóvivője, Mohammed Naim az al-Dzsazíra televíziónak. A tálibok bejelentették, hogy az elnöki palotából kikiáltják az Afganisztáni Iszlám Emirátust a jelenlegi köztársasági államforma helyett.

index.hu

Szakértők szerint az USA és a Nyugat támogatásával az elmúlt 20 évben lassan felépült ország ezzel most pillanatok alatt tér vissza a majdnem középkori állapotok közé, oda, ahol a tálibok kiűzése előtt létezett. A tálib hatalomátvétel nyomán valószínűleg hatalmas tömegek indulnak majd el, mert nem akarnak ismét az ősi iszlám jog, a sária szerint élni. A nők jogait valószínűleg ismét korlátozzák, iskolába nem járhatnak, nem tanulhatnak.

„Nem számítunk, mert Afganisztánban születtünk. Senki nem törődik velünk. Lassan meghalunk a történelemben” – mondta a Twitteren körbefutó videón egy afgán lány nem sokkal az előtt, hogy a tálibok átvették a hatalmat.

index.hu

Az EU-tagországok külügyminiszterei rendkívüli tanácskozást tartanak kedden az Afganisztánban kialakult helyzetről, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet viszont máris felfüggesztette az afganisztáni irodájában a munkát, ahogy a segélyprogramokat is.

hvg.hu

Nem lehet tudni, miképp alakul a jövő, mi lesz itt az iskolakezdéskor – 1-2 hét alatt kialakulhat a katasztrófahelyzet – erről Duda Ernő virológus beszélt, aki kollégáival együtt aggódik az iskolakezdés miatt.  Tóth Sándor szerint valószínűleg gyerekeknél a delta-vírus kevésbé súlyos tüneteket okoz, de terjeszteni tudják azt – főképp, mert a 12 év alattiak egyelőre nem is kaphatnak vakcinát. Duda Ernő arról is beszélt, hogy a Sinopharmmal oltott időseknek szerinte nem egy, hanem két plusz oltást is kellene kapnia.

penzcentrum.hu

Amerikai virológusok és epidemológusok úgy látják, hogy a ragályosabb delta variáns miatt szinte lehetetlen lesz a nyájimmunitás elérése, a koronavírus az influenzához hasonlóan velünk maradhat akár 100 évre is, vagy még ennél is tovább, de már szelídebb formában. A delta variáns a vuhani koronavírusnál becslések szerint durván kétszer ragályosabb, és a kétszer oltottak védelmét is képes áttörni, igaz, súlyos lefolyású betegséget utóbbi esetben ritkán okoz.

portfolio.hu

Augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepén, az esztergomi bazilika búcsúnapján Erdő Péter bíboros, prímás megáldotta az új időkapszulát, melyet a főszékesegyház keresztjébe emelnek a kupola megújítása során. Az időkapszula tartalmazza a nemrégiben megtalált, 1845-ös emlékirat pontos, kézzel készült másolatát, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye aktuális névtárát, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus emlékérmeit, a járványra emlékeztetve egy szájmaszkot és dr. Erdő Péter bíboros emlékiratát.

magyarkurir.hu

Pszichedelikus látványt nyújt most a Föld az űrből nézve: elkezdődött a sarki fény szezonja. A Nemzetközi Űrállomás legénysége augusztus eleje óta fotózza a Déli-sark fölötti aurora australist.

index.hu
Szűrő vagyok. Átfolyik rajtam a világ. Ami fennakad, érzéssé és gondolattá válik bennem. Gyerek vagyok, anya és nagyi. Nő, társ, barát. Örök tanuló, régóta tanító. Tudom a különbséget a gondolkodva szeretés és a szeretve gondolkodás között. Utóbbit gyakorlom. Remélem, ez szóvá vált érzéseimen és gondolataimon is átszűrődik.