Ferenc pápa Franciaországba készül?

Helyben már bejelentették az egyházfő érkezését, noha a Vatikán szerint még nem született döntés.

Marseille városába látogathat szeptember 23-án a pápa – ezt az ottani főegyházmegye vezetője, Jean-Marc Aveline bíboros jelentette be, amikor úgy fogalmazott, hogy a pápa elfogadta a meghívást. A főegyházmegye honlapján a vizitációról azt is tényként közlik, hogy az egyházfő a szeptember 18. és 24. között tartandó ökumenikus ifjúsági találkozó egyik napján vesz részt, ahol a mediterrán térség aktuális politikai, gazdasági, környezeti kihívásai kerülnek majd terítékre.

Azonban

Magyarország és Franciaország e tekintetben közelebb van egymáshoz, mint gondolnánk.

Ahogy ugyanis hazánkban idő előtt, elsietve történt a híradás, pontosan ez történt Marseille esetében is – ott legalább nem politikus előzte be a hivatalos vatikáni bejelentést.

A Szentszék szóvivője, Matteo Bruni ugyanis úgy kommentálta a francia bíboros közlését a Crux portál érdeklődésére, hogy Ferenc pápa említett útja és egy lehetséges mongol pápalátogatás jelenleg egyaránt „a tanulmányozás különböző szintjén” van, ám egyiket sem jelentették be hivatalosan.

Úgy tűnik tehát, nem csupán egyes magyarok várják türelmetlenül, hogy meglátogassa őket a katolikus egyházfő. Nyilván Marseille és Mongólia sem valamiféle elismerésként szerepel a lehetséges pápai útitervek közt, hanem azért, hogy

a fehér reverendás vándor Krisztus örömhírét közvetítse.

Hozzánk is egészen biztosan ilyen szándékkal készülődik Ferenc pápa.