Kardos Ferenc: A járványhelyzet elfeledett álmokat is a felszínre hozott

Felemelő történetek gyűjtésébe fogott a Médiaunió, ezáltal segítve a sok nehézséget okozó járvány időszaka alatti pozitívumok felismerését. A szervezet ügyvezetője nyilatkozott a Szemléleknek.

– Ha valaki most találkozik először a Médiaunió nevével, hogyan mutatná be a szervezetet?
– A Médiaunió Alapítványt 2008-ban hozták létre az ország legnagyobb médiavállalkozásai, lapkiadói, tv- és rádiótársaságai annak érdekében, hogy felületeiket, csatornáikat pro bono felajánlva hívják fel a figyelmet egy-egy össztársadalmi ügy fontosságára. Az elmúlt években a Médiaunió tizenkét országos reklám- és PR-kampányt szervezett a legváltozatosabb témákban, a többi között az egészséges életmód, a meseolvasás, a rendszeres sportolás, a hazai élelmiszerek népszerűsítése, az internetes zaklatás, a tanárok megbecsülése vagy az élelmiszerpazarlás kapcsán.

– A szervezet honlapján a partnermédiumok listáját böngészve megdöbbentően széles, szekértáborokon átívelő összefogás rajzolódik ki a kezdeményezésük kapcsán. Ez már önmagában pozitív történetnek tűnik. Adódik a kérdés: hogyan lehetséges ez egy ennyire feszült, sokszor indulatos, szembenállásokra épülő közbeszédű országban?
– A Médiaunió abban a tekintetben is szerencsés helyzetben van, hogy a Kuratóriuma – amelynek elnöke Schmidt Mária és tagjai Csányi Sándor, Novák Péter, Rudolf Péter és Somody Imre – minden évben olyan témát választott, amellyel minden partnermédium azonosulni tudott, épp ezért szívesen állt mellé. Fontos hangsúlyozni, hogy ezek a témaválasztások minden esetben politikamentesek voltak, ezért aggályos támadási felületet sem adtak.

– Azért utaltam az imént pozitív történetekre, mert a friss kampányban egy alapvetően igencsak negatív időszakot, a járvány miatti veszélyhelyzetet érintően kezdtek felemelő sztorikat gyűjteni. Kik küldhetnek ilyen történeteket, hogyan és meddig lehet a Médiaunióhoz eljuttatni?
– A pályázatot július 31-ig hirdettük meg, a felemelőtörténetek.hu honlapon keresztül várjuk az elbeszéléseket, pozitív élményeket.

16 évnél idősebb magánszemélyek, for-profit, vagy non-profit cégek és állami szervezetek egyaránt küldhetnek történeteket.

– Mi lesz majd ezen történetek sorsa, küldetése – mi a kampány végcélja?
– A beérkezett pályázatokból egy szakértői zsűri választja ki augusztusban azt a néhány történetet, amelyeket megfilmesítünk, majd az ősz folyamán regionális és országos televíziókban sugárzunk. Emellett több témát sajtókampány keretében is feldolgozunk, azonban valamennyi történet továbbra is elérhető lesz honlapunkon, ezért a kampány zárása után is érdemes lesz oda visszalátogatni.

– Sokan utalnak rá, hogy egy ekkora globális járvány fő tanulsága, hogy nem szabad úgy folytatni az életünket, ahogy eddig tettük. Ön szerint mire taníthat bennünket ez a rendkívüli kihívás?
– A járvány egészen új helyzet elé állította az embereket, senki sem tudta kimenteni magát a hatása alól. A történetek alapján úgy gondolom, a legtöbbször érezhető változás, ha úgy tetszik, tanulság a sebességváltozás lett.

Ahogy a korlátozásokkal az élet lelassult, az emberek is sok mindent elkezdtek átértékelni: a családhoz fűződő viszonyukat, a munka és magánélet egyensúlyát, régen dédelgetett, vagy éppen elfeledett álmokat kezdtek megvalósítani, „felfedezték”, hogy vannak szomszédaik, élnek a közelükben rászoruló családok.

A másik nagy hozomány az a hallatlan kreativitás, amely nemcsak akkor volt tetten érhető, amikor a családok megélhetésről volt szó – például kaptunk történetet egy öttagú színészcsaládtól, akiknek egyik napról a másikra szűnt meg a megélhetésük, de végül megerősödve zárták le ezt a nehéz időszakot –, hanem mások támogatásában, új honlapok, szoftverek fejlesztésében, szívességbankok létrehozásában, új klubok alapításában, közösségi programok szervezésében. Ezeket az ötleteket és az egymásra figyelés érzését kellene tovább vinnünk a járvány utáni életünkre.

* * *

A Médiaunió vezetői közül Geszti Péterrel, Gerendai Károllyal és Novák Péterrel az alábbi videón látható autós műsorban beszélgetett a kezdeményezésről Gégény István 2019 márciusában.

Szabadon elkötelezett - ez a két szó fejezi ki legjobban mindazt, aki vagyok, ahogyan gondolkodom. A párbeszéd a lételemem: rengeteget tanulok a másokkal való dialógusokból. Hiszek benne, hogy mindenkit gazdagabbá tesz, ha kevesebbet ítélkezünk és többet kérdezünk.