Óvatosság és imamaraton

Esti tükör, 2021. május 1.

Kezdjük a tegnap estével!

Kaptam ugyanis néhány megjegyzést a tegnap Esti tükör címének szóhasználata miatt – ezért is olvastam kíváncsian Kálmán László írását. A nyelvész elismeri, hogy sokakból neurofiziológiai reakciókat vált ki, ha ezt a szót hallják (kiveri őket a hideg veríték, égnek áll a szőr a hátukon, stb.), de ennél sokkal fontosabb, hogy mit mond ez a jelenség a nyelv szerkezetéről, a nyelvtudás mibenlétéről, ha úgy tetszik: arról, hogy mi van a fejében annak, aki tud magyarul.

portfolio.hu

Az már a mai nap híre, hogy február vége óta nem volt ilyen alacsony a kórházban ápoltak száma. 1951 új fertőzöttet azonosítottak, a beoltottak száma átlépte a 4 milliót.

Az újraindítás újabb határköve volt a 4 millió beoltott – mától a kijárási tilalom kezdete éjfélre módosul, este 11 óráig lehetnek nyitva a boltok és a vendéglátóhelyek.  A védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára ma megnyíltak a vendéglátóhelyek belső terei, a szállodák, a szabadidős létesítmények, az állatkertek, múzeumok, mozik, színházak, edzőtermek és sportesemények.

portfolio.hu

Szlávik János ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy még jó néhány millió embert be kell oltani ahhoz, hogy a járvány véget érjen. A Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője emlékeztetett, hogy a maximális védettség csak a második oltást követő második, harmadik hétre alakul ki.

Egyetértett vele Lisziewicz Julianna immunológus is, aki a felpörgetett oltási terv és a szombati nyitás ellenére rendkívüli óvatosságra intette az embereket – azt mondta, hogy bár már van rá lehetőség, ő mégis szeretne mindenkit lebeszélni arról, hogy beüljön étterembe vagy zárt térbe. Mivel egyik vakcina sem nyújt 100 százalékos védelmet, ő ezt még a második oltás után két héttel sem ajánlja senkinek.

bbc.com

Ajánljuk viszont a csatlakozást Ferenc pápa kezdeményezéséhez: imamaratont indított a pandémia végéért, valamint a társadalmi és gazdasági élet újraindulásáért. Az imádságot mindennap a világ más és más pontján rendezik, s a maraton egészen május 31-ig tart, amikor a pápa visszatér a Vatikánba.

unsplash.com

A gazdasági élet újraindítása szempontjából örömteli az Oxford Economics negyedéves felmérésének eredménye, melyből kitűnik, hogy az üzleti világban derű váltja a borút: optimistábbak a globális vállalati szektor szereplői, javult az üzleti hangulat. Ugyanakkor a koronavírus-járványhoz kötődő üzleti aggodalmak továbbra sem lebecsülendőek; számos meghatározó cég szerint a világgazdasági kilátásokat még mindig lefelé mutató kockázatok terhelik.

unsplash.com

Az Eurostat pénteken közölt statisztikájából látható, hogy a koronavírus-járvány a világ nagy részén megtépázta a foglalkoztatást, az EU-ban is majdnem mindenhol gyengébbek a munkaerőpiaci adatok, mint voltak a Covid előtt, ráadásul a férfiak munkahelyeit sokkal jobban megviselte a járvány, mint a nőkét. A foglalkoztatás a kezdeti sokk után valamelyest helyreállt az EU-ban: 2020 második negyedévéhez képest a negyedikben már több mint 2 millió fővel többen dolgoztak a 20-64 éves korosztályból, de még így messze voltunk a 2019-es év végi értéktől, ami 191,4 millió foglalkoztatott volt az unióban.

hirado.hu

Május 1-je a munka ünnepe, mivel a munka tisztelete megkérdőjelezhetetlen – ezt Varga Mihály mondta az ünnepnap apropóján. A pénzügyminiszter hamis illúziónak nevezte az alapjövedelemet, hiszen a munka nélküli jövedelemhez szükséges forrásokat az állam – szerinte – az adók jelentős mértékű megemelésével, a családtámogatások visszaszorításával tudná előteremteni. Hozzáfűzte: „Vagy, ami ennél is rosszabb, hitelekből fizetnék, ami az államadósság egekbe szökésével járna.”

24.hu

Néha az álmok is elszöknek – az álmatlanul töltött éjszakák súlyos gondokat okozhatnak. A legtöbb esetben az alvászavar csak átmeneti nehézséget okoz és már a következő éjszaka újra rendesen tudunk pihenni, de előfordul, hogy egy tartósan fennálló problémával állunk szemben, amelynek súlyos egészségkárosító hatásai is lehetnek. Folyamatos alváshiány esetén megnő a depresszióra való hajlam, emellett felgyorsul az öregedés is: több lesz a bőrünkön a ránc és nehezebben tudunk regenerálódni, sőt, a tartós alvászavar a csontritkulás kialakulását is elősegíti.

index.hu

Közben a KutatóCentrum bevonásával online felmérést készítettek a magyar egészségügyről – ebből kiderült, hogy egyetértünk a hálapénz eltörlésével, de kételkedünk az ellátás javulásában. Az aktív korú online népesség inkább pesszimistán látja a magyar egészségügy jelenlegi és jövőbeli helyzetét is: a válaszadók kétharmada elutasítja azt az állítást, hogy a „magyar egészségügy Európa élvonalába tartozik”, a válaszadók majdnem fele egyetért azzal, hogy „a magyar egészségügy összeomlóban van, a jövőben pedig az is előfordulhat, hogy megszűnik a közellátás”. Egyetértés van abban is, hogy az egészségügyi dolgozók munkáját fontos elismerni és díjazni.

Szűrő vagyok. Átfolyik rajtam a világ. Ami fennakad, érzéssé és gondolattá válik bennem. Gyerek vagyok, anya és nagyi. Nő, társ, barát. Örök tanuló, régóta tanító. Tudom a különbséget a gondolkodva szeretés és a szeretve gondolkodás között. Utóbbit gyakorlom. Remélem, ez szóvá vált érzéseimen és gondolataimon is átszűrődik.