10 meglepő válasz a katolikus egyházat 10 éve vezető Ferenc pápától

Szokott sírni? Van mobilja? Mikor ébred? Hogyan nyaral? És mi köze a vízforralónak a kritikusokhoz?

Nincs kizárva a papi cölibátus eltörlése” és „Nem lenne több pap, ha eltörölnénk a cölibátust” – két szalagcím az elmúlt napokból, mindkettő a 2013. március 13-án, tehát 10 éve megválasztott Ferenc pápától származó idézet. Mindkettőt ugyanabból az ide kattintva olvasható interjúból emelték ki a „kiemelők”, mégis, mennyire más a hangsúly!

A teljes interjú itt tekinthető meg:

Persze ez a terjedelmes beszélgetés sokkal gazdagabb, bővebb annál, hogy ilyen – teológiai szempontból közhelyes – állításokra fókuszáljunk, azt azonban érdemes tisztán megfogalmazni, mit mondott a pápa a papi nőtlenség kapcsán. Objektíve rámutatott arra, amit eddig is tudtunk: ez egy átmeneti, ideiglenes rendelkezés a nyugati egyházban, ami megváltoztatható, sőt ma is léteznek nős papok, akik egyben családapák is. Szubjektív oldalról pedig Ferenc pápának az a magánvéleménye, hogy a kötelező cölibátus feloldása esetén sem növekedne a papok száma.

És most álljon itt az interjúban feltett kérdésekre a katolikus egyházfő által adott tíz érdekes válasz összefoglalója!

  • Érzékelte-e, hogy felmerült a neve a legutóbbi pápaválasztás folyamán?

Igen. Például arról érdeklődött valaki, hogy tényleg eltávolították-e a fél tüdejét, más nagyon szerette volna tudni, milyennek látja Latin-Amerika helyzetét. Ezekből

a sűrűsödő jelekből – és a háta mögött zajló, rá vonatkozó tréfálkozásból – rájött, hogy „tesztelik” a többiek a konklávé során.

  • Mit tart a homoszexualitás és a kereszténység kapcsán fő szempontnak?

Az egyház mindenkié.

  • Mire használja a pápa azt a kifejezést, hogy chufi-chufi?

A döntéseit ellenző személyek kapcsán egy eszköz jut eszébe, amolyan vízforraló, ami ellenállással melegíti a vizet. Szerinte gyanús az olyan döntés, ami nem ütközik ellenállásba.

  • Mikor szokott felkelni reggelente?

Hajnali 4 órakor.

  • Mióta nem néz tévét?

1990 nyarán mondta ki, hogy „elég”. Azóta csak egy-egy fontos pillanatban nézett meg valamit a képernyőn.

  • Mikor ment utoljára szabadságra, nyaralni?

1975-ben. Egy évre rá egy katonai puccs miatt nem ment vakációzni, azóta úgy megy „szabadságra”, hogy többet olvas, zenét hallgat, többet imádkozik, többet pihen.

  • Kik a jobb börtönőrök: a nők vagy a férfiak?

A pápa szerint a nők. Az irányítási képességük része a közelség a fogvatartottakhoz, egészen más légkörben vezetik a börtönöket, mint a férfiak.

  • Milyen problémákat lát a vatikáni gondolkodásban és a cölibátusban?

A Vatikán szerinte nagyon szexista volt, míg

a cölibátus néha macsóskodást eredményezhet.

  • Használ-e saját mobiltelefont?

Nem. Püspökként kapott egyet, de nem tudott vele megbarátkozni. Felhívta a nővérét, aztán letette, visszaadta a készüléket, és azóta nincs saját mobiltelefonja. Úgy érzékeli, ez a helyzet nagy szabadságot ad számára.

  • Szokott-e sírni?

Igen, de csak titokban. Egyszer fordult elő, hogy nem tudta visszatartani a könnyeit a nyilvánosság előtt, ez a háború miatt történt.