Szép kilátások…

Esti Tükör, 2021. augusztus 4.

A WHO ma közzétett jelentése szerint – a koronavírus delta variánsának köszönhető közel egy hónapos emelkedés után – a múlt héten kilenc százalékkal csökkent az európai fertőzésszám. A jó hír mellett az Egészségügyi Világszervezet felhívta a figyelmet, hogy a hátrányos helyzetben lévő régiókban még az első vakcinákat se tudták kiosztani, ezért a WHO azt kéri, hogy szeptemberig egy ország se adjon be harmadik vakcinát.

infostart.hu

Közben Európában elsőként Magyarország tette lehetővé a koronavírus elleni harmadik védőoltás felvételét: eddig 27 ezren jelentkeztek harmadik oltásra és nyolcezren már fel is vették azt.

hvg.hu

Világszerte egyre égetőbb problémává válik a vízhiány – Magyarország ugyan nem tartozik az igazán veszélyeztetett területek közé, de a következő évtizedben itt is komoly problémák adódhatnak, amit jól jelez, hogy a júliusi hőségben több Budapest környéki településen már korlátozásokat kellett bevezetni.

emedisar.com

A vízhiány a Velencei-tó létét is veszélyezteti: Európa egyik legmelegebb tava az elmúlt két évben vízmennyisége 44 százalékát elveszítette. A kormány egyelőre lesöpört az asztalról egy negyvenmilliárd forintos megmentési tervet, mondván, a Velencei-tóra most nincs pénz.

index.hu

Közben közel 42 milliárd forintot ad a kormány a fóti filmstúdió bővítésére. A már Hollybudként is emlegetett beruházás minden idők legnagyobb állami forrásból megvalósuló stúdiófejlesztése, melynek keretében négy új műterem építésével a fóti gyártóbázis kapacitása közel ötszörösére növekszik.

hvg.hu

„Magyarország számára többé nem elérhetőek a Norvég Alap 2014-2021-es forrásai” – ezt az oslói külügyminisztérium jelentette be. Ezzel egyértelművé vált, hogy az összesen 77 milliárd forintos támogatás végérvényesen elveszett, mert nem tudtak megállapodni a pénzek elosztásának koordinációjáról: a magyar kormány beleszólást akart ebbe, a norvégok pedig ragaszkodtak a kabinettől független szervezethez.

index.hu

A magyar kormány ugyanakkor jogi lépésekre készül, és jelezte: Magyarországnak jár a 77 milliárd forint. A Miniszterelnökség közleménye szerint határozatban rögzítették, hogy Norvégia a magyar piaci hozzáférésért 77 milliárd forinttal tartozik Magyarországnak.

hvg.hu

A világ második legnagyobb játékgyártó cége, a Mattel bejelentette, hogy elkötelezett a nevelő célú játékbabák gyártása iránt, ezért most orvos, ápoló és vakcinológus Barbie babákkal tiszteleg a Covid elleni harc női hősei előtt.

qubit.hu

Több európai országban is kiadják a hazánkban nagy vihart kavart Meseország mindenkié című könyvet –  hamarosan angolul, svédül, hollandul, lengyelül, szlovákul, illetve finnül is olvasható lesz.

hvg.hu

Nevet kapott 16 magyar felfedezésű kisbolygó. Mivel elnevezésük joga a felfedezőt illeti, így nem meglepő, hogy az újonnan elkeresztelt kisbolygók között található az Adyendre, a Dévényanna, az Erdőspál, a Várkonyiágnes, a Kaffkamargit, a Halmospál, a Lukácsbéla és a Komjádibéla, de neveztek el kisbolygót Hosszú Katinkáról, Kaszás Attiláról és Hamvas Béláról is.

telex.hu

Középkori szokás egy 21. századi beruházásnál: bokrétaünnepet tartottak a Mol Campusnál, amely nemcsak műszaki teljesítményként számít rekordernek, de talán a legvitatottabb épülete is a fővárosnak. Mindenesetre az biztos, hogy páratlan kilátás nyílik a városra a leendő irodaházból.

444.hu

A tokiói olimpián ma is szereztünk érmet: a kötöttfogású birkózók 87 kilós súlycsoportjában Lőrincz Viktor ezüstérmes lett. A 10 kilométeres nyíltvízi úszásban Olasz Anna negyedik helyen végzett, egyetlen magyar súlyemelőnk, Nagy Péter pedig hetedik lett. 7. helyen zárta az olimpiát a magyar női kézilabda-válogatott is, akik helyenként remekül játszva sem tudták legyőzni az abszolút favoritnak számító Norvégiát. A férfi vízilabda-válogatott ugyanakkor 15-11-re győzött a negyeddöntőben Horvátország ellen, így 2008 után ismét olimpiai elődöntős.

168.hu
Szűrő vagyok. Átfolyik rajtam a világ. Ami fennakad, érzéssé és gondolattá válik bennem. Gyerek vagyok, anya és nagyi. Nő, társ, barát. Örök tanuló, régóta tanító. Tudom a különbséget a gondolkodva szeretés és a szeretve gondolkodás között. Utóbbit gyakorlom. Remélem, ez szóvá vált érzéseimen és gondolataimon is átszűrődik.