Úton a mesék és a csillagos ég között

Esti tükör, 2021. május 29.

Lassan elfogynak a polihisztorok – most Jankovics Marcell távozott.

Életének 80. évében elhunyt Jankovics Marcell rajzfilmrendező, grafikus, könyvillusztrátor, művelődéstörténész, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnöke.

Jankovics Marcell filmrendezőként a magyar animációs mozgóképművészet emblematikus alakjaként marad meg emlékezetünkben. A filmkészítés mellett több más területen ért el kimagasló teljesítményeket: művelődéstörténész, kultúrtörténeti ismeretterjesztő könyvek szerzője, illusztrátor, és a tévéműsor-készítés területén is számos alkotás őrzi nevét. Népszerűségét – a mindenki által ismert animációs filmjei mellett – közösségépítő, pozitív lelkiségének is köszönheti. Oldott előadói stílusa és magabiztos szakmai tudása miatt méltán lett közkedvelt, tette őt a magyar kultúra meghatározó személyiségévé – írta méltatásában az MMA.

A művész nevéhez olyan ikonikus rajzfilmek, sorozatok kapcsolódnak, melyeken egész generációk nőttek fel, a Magyar népmesék című sorozat pedig mára hungarikum lett.

papageno.hu

Megemlékezéseket tartottak a Hableány sétahajó tragédiájának második évfordulóján. Az Ökumenikus Egyház megemlékezésén hajóval keresték fel a 28 áldozatot követelő baleset helyszínét, ahol Tóth Mihály lelkész vezette a megemlékező szertartást és mondott gyászbeszédet, majd 28 harangütéssel emlékeztek a tragédia során elhunyt magyar hajósokra és a dél-koreai áldozatokra. A résztvevők vízre helyezték koszorúikat és a fehér rózsákat dobtak a Dunába.

24.hu

Egy friss felmérés szerint naponta átlagosan 110 liter tiszta vizet fogyasztunk, ám ha odafigyelnénk a mosogatásra, kéz- és vécéöblítésre, zuhanyozásra, vagy ha elzárnánk a csapot fogmosás közben, akár a felére is csökkenthetnénk a fejadagot.

Ürge-Vorsatz Diána szerint klasszikus tévképzet, hogy Magyarországon kiapaszthatatlan vízforráson csücsülünk, és miközben a világ bizonyos térségeiben ökölharcot vívnak a tiszta ivóvízért, nálunk ezzel soha nem lesz gond. Az még hagyján, hogy a Magyarországon átfolyó vizeink nem nálunk erednek, tehát nem tekinthetők nemzeti vízkincsnek, a lehulló csapadékkal és az innen nyerhető tiszta vízzel sem gazdálkodunk gondosan – egész pontosan pocsékoljuk. A CEU fizikus klímakutató professzora elmondta: azzal, hogy vizet és ezzel párhuzamosan energiát használunk – mosásnál, mosogatásnál, kéz- és vécéöblítésnél –, folyamatosan melegítjük az éghajlatot. A meleg- és hidegvíz-használat során is rengeteg üvegházhatású gázt bocsátunk a levegőbe.

index.hu

Az mRNS alapú gyógyszerfejlesztési technológia a későbbiekben használható autoimmunbetegségek legyőzésére, de akár a tumorsejtek elpusztítására is. Ez utóbbival kapcsolatban már zajlanak az embereken a klinikai vizsgálatok – erről Karikó Katalin beszélt a Brain Bar podcastadásában. „Ha jön egy új variáns, akkor elegendő 6 hét az új oltóanyag kifejlesztésére” – mondta a kutatóprofesszor, aki minden bizonnyal jelenleg a legismertebb magyar a világon.

portfolio.hu

Kitört az Etna tűzhányó Szicíliában pénteken. Európa legnagyobb és legaktívabb vulkánjából láva és füst tört elő, a reggeli kitörést este egy újabb követte.

hvg.hu
Szűrő vagyok. Átfolyik rajtam a világ. Ami fennakad, érzéssé és gondolattá válik bennem. Gyerek vagyok, anya és nagyi. Nő, társ, barát. Örök tanuló, régóta tanító. Tudom a különbséget a gondolkodva szeretés és a szeretve gondolkodás között. Utóbbit gyakorlom. Remélem, ez szóvá vált érzéseimen és gondolataimon is átszűrődik.