Változtatnál valamin az egyházban? Írd meg a püspöknek!

Heteken belül összeül a katolikus egyház központi szinódusa, hogy szembenézzenek a vallási közösség aktuális kihívásaival, és együtt keressék a választ a nagy kérdésre: hogyan tovább?

Interjút adott a Szemléleknek a világegyház megújulásáért felelős vatikáni szervezet egyik vezető munkatársa. A vele készült angol nyelvű beszélgetésünk videós formában hamarosan látható lesz magazinunk YouTube-csatornáján, de egy témát illetően külön is szeretnénk kihangsúlyozni a szinodalitás témájában rendezendő szinódus egyik fő szervezőjének üzenetét.

Amikor arról érdeklődtünk, miként valósulhat meg az a szándék, hogy távolról is be lehessen kapcsolódni a tanácskozási folyamatba, azt a feleletet kaptuk, hogy – a szinodális folyamat során begyűjtött rengeteg észrevétel kiegészítéseként – bárki írhat annak a személynek, aki hivatalosan képviselni fogja a szinóduson az adott helyi egyházat.

Amint a közelmúltban megírtuk, Magyarország esetében ez a személy a (latin rítusú) római katolikusok képviseletében Mohos Gábor, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke. Ő egyrészt a fiatalabb hazai főpásztorok közé tartozik, másrészt alapos tapasztalata van a világegyház működéséről, továbbá lelki, közösségi ember, így

sokoldalúan tudja majd hazánk katolikusait képviselni az októberi ülésszakon.

A püspök elektronikus levélcíme nyilvánosan elérhető, így nagyon egyszerű dolga van annak, aki még nem élt a lehetőséggel, hogy az egyház megújulására vonatkozó javaslatát eljuttassa a legmagasabb fórumra. Ide kattintva lehet írni Mohos Gábornak – érdemes ezt augusztus végéig megtenni, hogy a szeptember utolsó napján imanappal startoló eseményhez hozzá tudjon szólni, aki szeretne. Ha bárki a nyilvánossággal is szeretné megosztani, mit írt a püspöknek, ide kattintva a Szemlélek szerkesztőségének is továbbítható az üzenet.