Véget ér a maszkabál!

Esti tükör, 2021. május 22.

Járványügyi korlátozással tartják Csíksomlyón a pünkösdszombati zarándoklatot – idén a járványhelyzet javulásának köszönhetően ismét jelen lehetnek a hívők a csíksomlyói hegynyeregben. Autóbuszos zarándoklatra nincs lehetőség, a hívek csak gyalog, kerékpárral, személygépkocsival érkezhettek Csíkszeredába és a város határához. A zarándokok számát 22 ezerben korlátozták, kötelező a maszkviselés is. A kegytemplom közelében levő kórház udvarán ideiglenes oltópontot alakítottak ki, ahol előjegyzés nélkül kaphatnak oltást az érkezők, számukra hétezer Pfizer és háromezer Johnson & Johnson vakcinát biztosítanak – itt kapja meg a védőoltást Böjte Csaba ferences szerzetes is.

telex.hu

Megvan az ötmilliomodik beoltott – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán. A miniszterelnök mindenkinek köszönetet mondott, aki „beletette ebbe a munkáját”, majd közölte: az operatív törzs úgy döntött, hogy a mai naptól nem kell maszkot viselnünk a szabadtéren, az utcán sem, a köztereken sem. Ez azt jelenti, hogy búcsút inthetünk a maszkunknak.

index.hu

Falus Ferenc szerint sérti az egészséghez való jogainkat, hogy a kormány nem rendelt több Pfizer-vakcinát – Magyarország egyedüli tagállamként nem vesz részt a közös uniós vakcinabeszerzés következő szakaszában, melynek keretében 19 millió dózis Pfizert lehetne vásárolni 2023-ig. Orbán Viktor azzal indokolta a döntést, hogy a jövő év második feléig elegendő oltóanyag áll rendelkezésre Magyarországon. A volt tiszti főorvos azt mondta, hogy a miniszterelnök állásfoglalása minden egyes pontjában téves, és sérti az egészséghez való jogainkat. Falus Ferenc kiemelte: az a szerződés, amit az unió most készül megkötni, már a Pfizer továbbfejlesztett vakcinájára vonatkozik, amely a vírusmutánsok ellen is lényegesen nagyobb védelmet biztosít. Hogy erről lemondunk, azzal azt kockáztatjuk, hogy vagy lemaradunk az eddig leghatékonyabbnak bizonyuló oltóanyagról, vagy lényegesen drágábban tudjuk majd csak megvenni.

egeszsegkalauz.hu

Izrael és a Hamász is betartotta eddig a tűzszünetet – a tartós fegyvernyugvásról egyiptomi közvetítéssel tárgyalnak. Bár az izraeli rendőrség pénteken összecsapott palesztin tüntetőkkel Jeruzsálemben, a tűzszünet aznap hajnali életbe lépése óta a Hamász nem lőtt ki rakétákat Izraelre, és az izraeli hadsereg sem mért csapást az enklávéra. Palesztin tisztségviselők szerint a megrongált infrastruktúra újjáépítése több tízmillió dollárba fog kerülni. Antony Blinken amerikai külügyminiszter is a térségbe utazik, hogy segítsen rendezni a helyzetet, és az újjáépítésről egyeztessen a felekkel. Izraelben tizenhárman, míg a kétmillió lakosú Gázai övezetben kétszáznegyvennyolcan vesztették életüket a tizenegy napos konfliktusban.

24.hu

A 145 szervezet – köztük a Greenpeace – arra kérte az amerikai elnök klímavédelmi nagykövetét, John Kerryt, hogy állítsa le a fosszilis tüzelőanyag-ipar támogatását a Wall Streeten keresztül, és ismerje el a pénzügyi elit szerepét a globális felmelegedésben. Véleményük szerint a Wall Street túl sok pénzzel támogatja a környezetszennyező vállalatokat, viszont ha az Egyesült Államok valóban a klímavédelmi mozgalom élére akar állni, akkor el kell zárnia a pénzcsapokat a szennyezők felé. Az amerikai kormány azt válaszolta, nincs annyi erőforrásuk, hogy egyedül szembe tudjanak szállni a klímaváltozással, ezért szükségük van a vállalatok és a magánszemélyek támogatására is. A szervezetek szerint viszont John Kerrynek kellene sürgetnie a bankokat és a biztosítókat, hogy többé ne pénzeljék a szénbányászatot, vagy a sarkvidéki olaj- és gázlelőhelyek feltárását.

unsplash.com
Szűrő vagyok. Átfolyik rajtam a világ. Ami fennakad, érzéssé és gondolattá válik bennem. Gyerek vagyok, anya és nagyi. Nő, társ, barát. Örök tanuló, régóta tanító. Tudom a különbséget a gondolkodva szeretés és a szeretve gondolkodás között. Utóbbit gyakorlom. Remélem, ez szóvá vált érzéseimen és gondolataimon is átszűrődik.