Csak, ha muszáj!

Esti Tükör, 2021. szeptember 8.

Posztolimpiás depresszióval küzd Nina Christen. A tokiói olimpián a kisöbű szabadpuska női mezőnyében aranyérmet szerző sportlövő bevallotta, hogy depresszióval küzd, mióta hazatért a japán fővárosból. A svájci olimpikon Instagram-oldalán osztotta meg gondolatait a témában, elmondása szerint sok más sportoló küzd hasonló mentális problémával az ötkarikás játékokat követően. Nála a depresszió álmatlanság, fáradság, motiváció és koncentráció hiányként jelenik meg, emellett erős migrén és nyakfájás is gyötri.

24.hu

Fájhat a feje a szövetségi parlamenti választások előtt néhány héttel a CDU/CSU pártszövetség jelöltjeinek is. Nem valószínű ugyanis a két legnagyobb politikai erő, a CDU/CSU jobbközép pártszövetség és a szociáldemokraták (SPD) 2013-ban kezdett közös kormányázásának folytatása Németországban, ha az SPD győz a szeptember 26-ai szövetségi parlamenti választáson (Bundestag) – nyilatkozta Markus Söder, a bajor CSU elnöke. Egy kedden nyilvánosságra hozott felmérés szerint történelmi mélypontra esett vissza a CDU/CSU pártszövetség támogatottsága.

portfolio.hu

1986 óta nem kötöttek annyian házasságot Magyarországon, mint 2020-ban. A KSH adatai szerint 2019-hez képest is 3 százalékkal nőtt a házasságkötési kedv a tavalyi évben. Hogy mi az ok? Lehet, hogy meglepő, de a magyar párok közel kétharmada elsősorban az állami támogatások miatt kötne házasságot, és csak egyharmaduk azért, hogy ezzel a párkapcsolatukat egy következő szintre emeljék – derült ki az OTP Bank megbízásából készült, házasságkötési trendeket vizsgáló felmérésből. A kutatók azt is vizsgálták, hogy mit gondolnak a házasság intézményéről a legalább 6 hónapja párkapcsolatban élők, és közülük mi motiválja a házasságot tervezőket. A válaszadók közel fele úgy véli, hogy házasság nélkül is lehet boldog életet élni, sőt, a házasságot már tervezők közel 40 százaléka is ezt vallja.

pixabay.com

Érdekes elemzés látott napvilágot a külföldön élő magyarok számára vonatkozóan is. Míg éveken át dinamikusan nőtt a külföldön élő magyarok száma, 2020-ban összességében csak 2,6 százalékos lett a növekedés, azaz majdhogynem megállt. A legnépszerűbb célország továbbra is Németország, ahol 192 ezer magyar állampolgár él. Ám évtizedek óta először fordult elő, hogy a számuk csökkent – még ha csak 1600 fővel is. A második helyen az Egyesült Királyság van, ahol 2020-ban már 114 ezer magyar élt, és Ausztriában is rekordot döntött a mutató, ott már minden 98. lakos magyar.

unsplash.com

Először tesztelnek embereken kombinált, influenza és koronavírus elleni vakcinát – jelentette be a Novavax amerikai vállalat. A kutatók reményei szerint a két vakcina kombinációja nagyobb hatékonyságot eredményezhet az egészségügyi rendszer számára, és egyetlen kezeléssel magas szintű védelmet adhat a koronavírus és az influenza ellen.

Szerelmese vagyok a közéletnek és a közbeszédnek. Hiszem, hogy magas szinten ezeket művelni csak szabadon gondolkodva lehet: a valóság és az igazság talaján állva, megengedve magunknak a változás lehetőségét.