Véget nem érő történetek

Esti Tükör, 2021. augusztus 17.

„Nem kérhetem arra a katonáinkat hogy vég nélkül vívják egy másik ország polgárháborúját” – ezt Joe Biden mondta az afganisztáni tálib hatalomátvétellel kapcsolatban. Az amerikai elnök megerősítette korábbi ígéretét: miután ő a negyedik amerikai elnök a mostani afganisztáni háború alatt, nem fogja a helyzet megoldását az ötödikre hagyni.

bbc.com

A hatalomátvétel utáni első sajtótájékoztatón az iszlamista mozgalom szóvivője kijelentette, hogy „ez egy büszke pillanat az egész nemzet számára”, hisz 20 év után kiűzték a külföldieket. Zabihullah Mudzsahid a nyugati aggodalmakra reagálva hozzátette: „elkötelezettek vagyunk a nők jogai iránt a saría rendszere alatt. Vállt vállnak vetve fognak velünk dolgozni. Biztosítani szeretnénk a nemzetközi közösséget, hogy nem lesz diszkrimináció.”

24.hu

Itthon – kormány tájékoztatási oldala szerint – négynapos oltási akciót szerveznek a szeptemberi iskolakezdésre. Az akcióban azoknak a 12 év feletti diákoknak lesz lehetőségük beoltatni magukat, akik az interneten valamiért nem tudnak időpontot foglalni.

koronavirus.gov.hu

„El kell azon gondolkodni, hogy milyen intézkedésekkel lehet megállítani a delta-variánst” − erről Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa beszélt, aki szerint lehet, hogy lesz egy olyan pillanat, amikor vissza kell hozni a maszkviselést.

unsplash.com

„Először azt hittem, hogy valamit elrontottam…” – ezt Tátrai Kitti biológus mondta, aki kutatótársával, Benedek Andrással új, Magyarországon eddig még nem regisztrált koronavírus variánsra bukkant. A variáns egyszerre tartalmaz az alfa (Nagy-Britanniában azonosított) és a delta (Indiában azonosított) vírusvariánsra jellemző egy-egy tüskefehérje-mutációt. A variánst fel is rakták a WHO „Variant Under Monitoring” listájára, ahol a potenciálisan veszélyes variánsokat tartanak nyilván.

tritonlife.hu

Svájci kutatók kevesellhették a eddigi 50 billió számjegyes pontosságát – egészen 62,8 billió számjegyig számolták ki a pontos értékét. A matematikai állandó meghatározásában ez új rekordnak számít, amit egy szuperkomputerrel 108 nap és nyolc óra alatt, az előző rekordnál 3,5-szer gyorsabban határoztak meg.

infostart.hu

Bármennyit is elégedetlenkedünk, az európai – különösen az észak-európai – emberek a legboldogabbak a világon. Ez a globális boldogságjelentésből derül ki, mely évente hasonlítja össze a világ országait többek között a pénzügyi stabilitás, a személyes szabadság, a társadalmi biztonság és támogatottság szempontjából, figyelmebe véve azt is, hogy a megkérdezettek milyen érzelmeket éltek át a közelmúltban. A számszerű eredmények szerint a legboldogabb ország Finnország (7,8 pont), Afganisztán viszont 2,5 pontjával a világ legrosszabb eredményét érte el.

reaktor.hu
Szűrő vagyok. Átfolyik rajtam a világ. Ami fennakad, érzéssé és gondolattá válik bennem. Gyerek vagyok, anya és nagyi. Nő, társ, barát. Örök tanuló, régóta tanító. Tudom a különbséget a gondolkodva szeretés és a szeretve gondolkodás között. Utóbbit gyakorlom. Remélem, ez szóvá vált érzéseimen és gondolataimon is átszűrődik.