Veszélyeztetettek

Esti tükör, 2021. május 31.

A tragédia második évfordulója alkalmából felavatták a Hableány áldozatainak emlékművét Budapesten, a Margit híd pesti hídfőjénél. Az avatón Csö Csongmun, a Koreai Köztársaság külügyminiszter-helyettese köszönetet mondott a magyar kormánynak, a hatóságoknak, a magyar népnek, hogy mindent megtettek az áldozatok megmentéséért, felkutatásáért. Megköszönte azt is, hogy sokan imádkoztak az áldozatokért.

infostart.hu

Ma van a dohányzásmentes világnap – ebből az alkalomból a Magyar Tüdőgyógyász Társaság Onkopulmonológiai Szekciója a dohányzás káros következményeire és aggasztó irányára figyelmeztetett. A szakértők szerint a tüdőrák elleni küzdelem összetett folyamat, amelynek fontos eleme a kockázati tényezők csökkentése, a dohányzás visszaszorítása. De míg férfiak körében csökkent, a nőknél nőtt a rendszeresen dohányzók aránya az elmúlt években Magyarországon – ez az aggasztó tendencia az újonnan diagnosztizált tüdőrákos esetek számában is egyértelműen kimutatható.

portfolio.hu

A világ minden részén megfigyelhető, hogy a férfiak hamarabb halnak meg, mint a nők. Mindezt nem lehet csak azzal magyarázni, hogy a szervezetük korábban használódik el, hiszen a 40 éves kor alatt meghalt emberek körében is felül vannak reprezentálva a férfiak. A KSH egyik elemzése azt írja, hogy az újszülött fiúk sérülékenyebbek, életképtelenebbek, nehezebb megmenti az életüket, mint a leányokét. Mintha a természet is tudna róla, hogy a fiúk többen vesztik életüket – legalábbis ezt a jelenséget kicsit kompenzálja, hogy világszerte, így Magyarországon is több férfi születik, mint nő.

457 köznevelési intézményben több mint 150 ezer tanuló és 12 ezer óvodás gyermek oktatását-nevelését segítette az Oktatási Hivatal egy uniós projektben. A programban kidolgozott pedagógiai rendszer egységes módszertannal támogatta az iskolai lemorzsolódás megelőzését. „Jól látszik a projekt végén, hogy az érintett iskolákban dolgozó pedagógusok és intézményvezetők sokkal tudatosabban viszonyulnak a lemorzsolódó tanulókhoz, illetve az okokhoz, hogy miért problémásabb egy tanuló, mint a korábbi években” – mondta Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal megbízott elnöke. Az iskolaelhagyás jellemzően azoknál a családoknál következik ez be, ahol a szülők végzettsége nagyon alacsony, a családi hátterük kedvezőtlen, illetve a jövedelmi viszonyaik, munkahelyi kapcsolódásaik hiányosak, esetleg nincsenek. Hiszen az ilyen közegben a gyermek számára érkező hatások nem igazán a tanulásra, az iskolában maradásra hatnak, hanem sokkal inkább afelé, hogy „te is menj el hamar dolgozni, hogy legyen jövedelmed, keress több pénzt, és segíts be a családi kasszába.”

infostart.hu

A veszélyeztetett fajokról szóló törvény minden erőfeszítése ellenére 2007 óta csaknem megduplázódott azon állatok száma, amelyek veszélyeztetetté vagy súlyosan veszélyeztetetté váltak. A civilizáció fejlődése megállíthatatlan, és már eddig is rengeteg állatfaj kihalásába került, ráadásul sajnos az újabbak kipusztulása egyre inkább visszafordíthatatlan folyamat. A leginkább veszélyeztetett fajokkal kapcsolatos figyelemfelkeltés talán segít reflektorfénybe helyezni őket és cselekvésre ösztönöz megmentésük érdekében.

index.hu
Szűrő vagyok. Átfolyik rajtam a világ. Ami fennakad, érzéssé és gondolattá válik bennem. Gyerek vagyok, anya és nagyi. Nő, társ, barát. Örök tanuló, régóta tanító. Tudom a különbséget a gondolkodva szeretés és a szeretve gondolkodás között. Utóbbit gyakorlom. Remélem, ez szóvá vált érzéseimen és gondolataimon is átszűrődik.