Újabb orosz ortodox metropolitával találkozott Ferenc pápa

A vatikáni államtitkár pedig reagált arra, hogy tényleg elmaradt-e a háborús felek értesítése az egyházfő által említett titkos békemisszióról.

Nem kell ismernünk minden részletet ahhoz, hogy világosan lássuk: a Vatikán extra energiákat mozgósít az orosz-ukrán konfliktus békés rendezése érdekében. Egészen rendkívülinek tűnik például az a tény, hogy pár nappal a Hilarion metropolitával történt budapesti találkozó (április 29.) után a soron következő általános kihallgatáson (május 3.) Antal metropolitát fogadta a pápa.

Antal metropolita leegyszerűsítve az orosz ortodox patriarchátus „külügyminisztere”, kicsit hivatalosabban a Moszkvai Patriarchátus Külső Egyházi Kapcsolatokért Felelős Egységének elnöke. A Vatican News (angol változata, mert a magyar aloldalon e cikk írásakor nem találtunk a találkozóról szóló információt) nem felejti megemlíteni, hogy

„Kirill pátriárka áldásával” érkezett május 1-jén Rómába a metropolita, és az általános audiencián „szívbéli beszélgetést” folytatott a Szentatyával.

Ferenc pápa ezúttal is megcsókolta a vendége nyakában viselt medált (ennek a hivatalos neve panagia), sőt medált is cseréltek: a pápa egy saját pontifikátusát szimbolizáló ajándékot adott Antal metropolitának, aki egy panagiát ajándékozott Ferencnek, díszcsomagolásban.

Kirill pártiárka „külügyminisztere” nem e pár perc miatt utazott ennyit: május 2-án a Keleti Egyházak Dikasztériumának prefektusával (vezetőjével), Claudio Gugerotti érsekkel folytatott „munkamegbeszélést”, amelynek során „a kölcsönös érdeklődésre számot tartó témák széles skálája” szóba került.

Az orosz ortodox egyház közlése szerint Antal metropolita szerdán a Keresztény Egység Előmozdításának Pápai Tanácsa titkárához, Brian Farrell érsekhez is ellátogatott. Itt

az orosz ortodox egyház és a katolikus egyház együttműködését érintő aktuális témák kerültek szóba.

Ezen találkozóktól függetlenül, egy könyvbemutató alkalmával Pietro Parolin vatikáni államtitkár – folytatva a sajátos párhuzamokat: ez a poszt nagyjából a miniszterelnöknek felel meg, tehát a pápa mint államfő után Parolin bíboros a Szentszék második emberének tekinthető – meglepettségének adott hangot a Ferenc pápa által, Budapestről hazaúton említett titkos békemisszió ukrán és orosz reakciói kapcsán. Szerinte a bürokrácia kommunikációs problémájáról lehet szó, ugyanis tudomása szerint mindkét felet értesítette a Vatikán a kezdeményezésről. Az államtitkár „a pápára bízza” a további tájékoztatást, a küldetés előkészítése szerinte igenis folyamatban van, a kellő időben a nyilvánosságot is értesíteni fogják. Némi áthallással Pietro Parolin is „mesésen” reagált (a pápa szerint Budapesten Hilarion metropolitával nem a Piroska és a farkasról társalogtak) az ügyet érintő sajtóérdeklődésre, mondván: a pápa és Antal pátriárka találkozója „nem a semmiből jött”.