„Az ilyen papok miatt van még bizalom az egyházban”

Többször foglalkoztunk Benkovich Ferenc győri plébános eltávolításnak tűnő nyugdíjazásával. A hívek nyílt levelet írtak Veres András püspöknek, kiálltak szeretett papjuk mellett, de úgy tűnik, mindhiába. A történtekről most Az ALKOTÓ pap és a ROMBOLÓ püspök címmel készített filmet Magyarósi Csaba vlogger. A videó alatt sorjázó hozzászólásokból idézünk.

„Ez a történet a legszomorúbb látlelete az egyházunknak. Ferenc atya kéne minden püspökségre, minden plébániára, katolikus iskolára, szemináriumba. De Ferenc atyából egy van.

Meg kéne becsülni.

Csodálatos ez a közösség, visszaidézte a gyermekkoromat.”

„Ferenc Atya közösséget épített, ez egy Csoda! A Csodáknak ereje van! Hinni kell benne, és a hit itt jó kezekben volt, van! Várom a fejleményeket, és hiszek az emberek erejében, hitében, amivel kiállnak az Atya mellett!”

„Jó látni, hogy van ilyen ember, útmutató, szellemi tanító, példakép, ahogy azt is, hogy kiáll Ferenc atyáért a közössége, akiket szolgál. Ne hagyja magát ez a közösség, hallassák a hangjukat. Ennél nagyobb elismerése egy élet munkájának szerintem nincs is.”

„12 évig jártam az Aporba, kb. 15 évig ministráltam Ferenc atyánál. Legjobb barátaimat, akikkel azóta is szinte napi kapcsolatban vagyunk, ebben az időszakban ismertem meg. Ő keresztelt, ő adott össze minket a feleségemmel. Akik hozzám hasonlóan ennyi szállal kötődnek ehhez a közösséghez, tudják, hogy mennyi értéket kaptunk és milyen fontos az ő munkája. Borzasztó ez a helyzet! Szeretnék biztatni mindenkit, hogy álljunk ki Ferenc atyáért és tegyünk meg mindent, amit lehet, hogy maradhasson.

Az ilyen papok miatt van még bizalom az egyházban!”

„Rá és hasonló pásztorokra van szükség az egyházban. Hívő katolikusként nőttem fel, emlékszem, hogy a közösséget mennyire formálta a hitoktató terem építése, és arra is emlékszem, amikor folyamatosan élő katolikus közösséget kerestem, hogy ne csak a vallásban éljek, hanem Krisztusban járjak és fény lehessünk a világ felé. Ferenc atya ilyen (…). A püspök pedig pont az, aki miatt ma protestáns közösségbe tartozom az egész családommal együtt. A mai napig imádkozom a katolikus ébredésért egyre több és több helyen.”

„Én is a Kun Béla, majd Marcalváros lakótelepen nőttem fel. Apám is részt vett a templom építkezésében, Ferenc atya bérmált.
Nem vagyok egy nagy vallásos, de amit ezzel az emberrel művelnek, az felháborító. És azt a templomot tényleg nem az állam pénzelte, mint manapság, hanem a hívek és támogatók.”

„Ezt a világot éljük, hogy tényleg semmi és senki nem számít, csak a hatalom és a pénz. Ferenc atyával volt szerencsém találkozni, tényleg olyan, mint ahogy azt a videóban elmondták. Csupa szív, segítőkész, türelmes, egy rendkívül emberséges pásztor a hívei és a jó Isten szolgálatában. A múltja rendkívüli, a története igazságtalan és szívfacsaró…”

„Volt Aporos diákként megdöbbentő és elkeserítő. A videó szuper, talán az is át tudja érezni, akinek semmilyen kapcsolódása nem volt Ferenc atyához és ahhoz, amit alkotott. Nekünk, akik gyerekként rakodtuk a téglát, folyton pakoltunk és rendezkedtünk, költöztettük az öregeket, ezek örök kapcsok maradnak, ettől is lett igazi közösség, ma már generációkon át. Remélem a püspök is megnézi, bár félő, nem tesz már semmit, hiszen az arcvesztés lenne neki, már ha van még olyanja.”

„A Győri egyházmegye egy másik Katolikus Gimnáziumában volt “szerencsém” a bőrömön érezni a videó valóságát. Egy másik nagy hatású pap ellehetetlenítése és kirúgása mély sebeket hagyott bennem is, ami szintén Véres András keze munkája. Mindmáig

hívőként fáj a lelkem

Budapestről visszanézni. Isten óvja Ferenc atyát és szeretett egyházamat minden hataloméhes bürokrata, politikának lefekvő “főpásztortól”.

„Én csak a távolból, növekvő aggodalommal figyelem a mélyen tisztelt püspök úr ámokfutását és nem tudom, hogy mi állíthatja meg. Bízom benne, hogy a nyilvánosság ereje segíthet. Hálás vagyok Ferenc atyának azért, amit felépített, 4 kollégiumi évet töltöttem ott egy aktív és élő közösségben. Méltatlan ez a rombolás 40 évnyi építő munkával szemben. A magyar katolikus egyház a végét járja… De nem gond, mert a püspöki kar és az érsek számára ez ezek szerint elfogadható. A pápa meg messze van, és úgy tűnik, van jobb dolga is, mint egyes országok püspöki karát rendbe tenni.”

„Részt vettem én is az építkezésekben. Elszomorít, hogy olyan valaki, aki alkotni képtelen (neve, „uralkodása” csak a papi féltékenység, irigység negativ példájaként marad fenn) ilyen rövid idő alatt ennyit képes ártani a katolikus egyháznak, a hívők közösségének, a hitünknek.”

„AKI NEM TUD ÉPITENI ANNAK ROMBOLNIA KELL!! hát nekem ez jutott eszembe amikor néztem a műsort. De én talán bátrabban fogalmazhatok,mert nem vagyok egy egyház tagja sem.”

„Veres püspök úr is csak a hatalomért választotta az egyházat és Istent.

Ez nem keresztényi.

De szerintem egyik szereteten alapuló vallásba se illene bele az a fajta viselkedés.”

„Veres András viselkedése megdöbbentő. Egy nárcisztikus, a hatalommal kokettáló. Remélem, a pápáig elér ennek a videónak a tartalma, hogy az egyházfő is megtapasztalja, hogy az ilyen püspökök nem érnek semmit sem az egyháznak, sem a hivő közösségnek.”

„Szerintem pont a püspök úr féle egyházi vezetők miatt zsúgorodik a hívők száma…”

„Döbbenet a katolikus egyház szűklátókörűsége! Több mint kétmillió katolikust vesztett a népszámlálás szerint. Foggal-körömmel kellene ragaszkodni a Ferenc atyához. Nagyon megrendítő a történet!”

„Azért Veres András püspökatyát nem kéne ennyire szidni, hiszen nem véletlenül ő az MKPK elnöke, és azért elég sokat tett/tesz a Magyar egyházért.”

Mennyire méltatlan ez az eljárás a püspök részéről az atyával szemben… Szégyen az egyházi vezetőkre és az egész egyházra nézve.

„Szombathelyen élek, emlékszem mennyire örültek az itteniek Veres püspök távozásának. De hogy ez legyen a sorsa a győrieknek?”

„Négy szép emlékű évemet töltöttem Győrben – az akkor még – főiskolára járva. Már akkor szembetűnt a győriek „mássága”. Öntudatosak, igazi polgárok – a szó jó értelmében, nem ahogy a mai politikai rendszer értelmezi.
Ferenc atya belenyugvó hozzáállása bár sokak számára érthetetlen, nagyon is előnyös. Ez csak még jobban mutatja emberi nagyságát, „krisztusi”arcát. Bízom hívei kitartása mellett, nem fogják annyiban hagyni. Veres püspök ha egy kicsit is okos lenne egy ilyen pappal, mint Ferenc atya, akár építhetne is rá az egyházmegyéje felvirágoztatásában.
Így tényleg csak rombol, a hívek legnagyobb ellenállását kiváltva.”

„Meghallgatnám a másik oldalt is. A semmiért nem váltják csak úgy le az embert.”

„A templom tanácsadó testülete levélben kért időpontot püspök úrhoz, mert mi is szerettük volna megérteni a döntés hátterét. Sajnos püspök úr figyelmen kívül hagyta a kérést, nem áll szóba velünk. Nehéz úgy meghallgatni a másik felet, hogy az nem akar megszólalni… A hivatalos indoklás egyébként az, hogy elérte a 77 éves kort Ferenc atya, ezért nyugdíjazza. Igaz, hogy ő kérte, hogy hadd maradhasson, mert még bírná…”

„Sajnos a pap erre is vállalkozik. Engedelmességet fogad, és disponálható bármikor. Ennek több oka lehet, hogy miért helyezik el onnan. És ezt ő is tudhatta, hogy erre semmi garancia nincs, hogy ott maradhat véglegesen.”

„El lehet küldeni, de a püspök nem hibazott. Ez sajnos a papi szolgálat. Egy vándor, akit küldenek egyik helyről a másikra. Nagyon ritka, hogy valaki ilyen sokáig egyhelyben maradhat. Örülni kell a szép emlékeknek és elfogadni, hogy a dolgok mennek előre.”

„Lehet, hogy jogilag nem hibázott, emberileg viszont megbukott. Ferenc atya nem vándor, ezt a templomot ő építette. Van benne hely bőven, tehát gusztustalan őt kitenni a saját templomából.”

„Mert az igazságosság, mert a méltányosság, a tisztelet nem csak szimpla, emberi tulajdonságok, de egy működő társadalom pillérei is. Akik ezen átgázolnak, azok a boldogságunkat hátráltatják és azok ellen ilyen határozottan fel kell lépni.”

„Itt az ideje megmutatni ennek az egyházi vezetőnek, hogy a közösség ereje nagyobb mint az ő hatalma! Egy ateista, Budapestről.”

„Tudom, hogy ez nem ennek a helye de… De mérhetetlenül felháborít, hogy egy ilyen embertől elvesznek minden tisztséget, és amit felépített, de Balog Zoltán, aki már csak a jelenlétével rombolja az egyházat, maradhat. Nem vagyok vallásos, de így is elszomorít, hogy mégis mit képvisel az egyház valójában és mennyire nem az emberi értékek a fontosak.”

„Ezen a történeten mindenki veszített.

Abban kell bízni, hogy a gátlástalanság ilyen mértékű uralma végre felnyitja az emberek szemét, és leveti a közösség, a társadalom azokat az élősködőket a testéről, akik teljesítmény nélkül akarnak uralkodni rajta. Ha ez megtörténne, akkor nyerhetnénk.”

„Én tudom, hogy ki nyert. A neve azt jelenti, hogy szétdobáló és azt mondja róla a Biblia hogy embergyilkos volt kezdetektől fogva…”

„A videódban benne volt a válasz arra hogy ‘kinek az érdeke ez’… (…) rengeteget tehetséges ember került ki abból az iskolából. Nos, pont ez az, ami Magyarország kormányának nem kell! Nekik birkák kellenek, még így belenyúlva az egyházba IS, ezt a csapot elzárva IS a lehetőség elől, hogy értelmiségi generáció nevelkedjen Magyarországon. Csak erről szól ez az egész!”

„Szomorú nagyon… Nyilvánvalóan a közösség szétverése a cél. Ez ugyanis borzasztóan veszélyes a hatalomra, ha az emberek kiállnak egymásért és/vagy segítik egymást.”

„Nem vagyok hívő és győri sem, a videó közepétől potyogtak a könnyeim, hogy ez történik egy közösséggel, és az egész országgal. Siralmas, ahogy elvárják, hogy mindenki álljon be a sorba, fogadják el, ami itt zajlik. Felháborító és elkeserítő, hogy félreállítanak embereket, akik nem úgy bólogatnak, ahogy nekik tetszik. Gyűlöletkeltés, a lelki terror és kis emberek sárba tiprása. Ez megy az egész országban, számtalan területet felsorolhatunk. Sajnálom a közösséget és Ferenc atyát, ő bárhol tovább tudja építeni a közösséget, nem kell hozzá az a kis szoba sem.”

„Szívszorító magyar valóság. Megkérek minden Ferenc Atya hívőt, ne hagyjátok ezt a közösséget szétrombolni. Fogjatok össze és szervezzetek miséket, különböző tanfolyamokat gyerekeknek, táborokat, ahova Ferenc Atyát meghívjátok, akár a szabad ég alatt is. A szeretet, összefogás és a hit mindenhol ott van. Most rajtatok a sor, hogy megmutassátok, mit tanított ő nektek.”

„Reménykedem abban, hogy az Atyának a további sorsa olyan pozitív fordulatot vesz, mely méltó az életében eddig is elért emberi és szakmai eredményeihez, a felemelő munkásságához, és legfőképp az Egyházhoz is… Szívből a legjobbakat kívánom az Atyának és az Ő hívő közösségének.”

Levelet kaptunk egy győri olvasónktól, változtatás nélkül közöljük:

Isten küldte, a püspök eltávolítja?

A katolikus egyház aktuális helyzetének ismeretében öngyilkos lépés Benkovich Ferenc atya eltávolítása.

A győriek – és nem csak a hívők – jól ismerik Benkovich Ferenc közel negyven évnyi, hihetetlen gazdag munkásságát, aminek eredménye templom, iskola és idősotthon, virágzó plébániai és közösségi élet. Tevékenységét csekély állami forrásból, viszont nagymértékben a hívek bevonásával, hathatós támogatásukkal, áldozatos munkával végezte és végzi. És miközben aktív “művezetőként” irányította az építési munkálatokat, előteremtette a beruházások anyagi fedezetét, közösséget is épített, és egyedül látta el lelkészi feladatait. Egyedülálló munkáját állami, városi, civil elismerésekkel, megyei Prima-díjjal jutalmazták.

Már az megdöbbentő és a józan ész számára érthetetlen volt, ahogyan az általa épített és harminc éven át sikeresen működtetett Apor-iskola éléről – egyeztetés nélkül, a tiltakozások ellenére – eltávolították, hogy a püspök alá rendelhessék az intézményt. Most ugyanilyen megdöbbentő és érthetetlen az ereje teljében lévő, minden területen sikeres, köztiszteletnek örvendő pap kényszernyugdíjazásának szándéka.

Veres András most elérkezettnek látta az időt, hogy nemcsak a plébániáról, hanem a papi hivatástól is eltávolítsa Benkovich Ferencet. Most sem tárgyalt, most sem érdeklik sem a párbeszédet kereső, sem a tiltakozó hangok. Az eljárás középkori, pártállami, nem tisztességes. Semmibe venni egy ember életművét, amit az egyházért tett, embertelenség, hálátlanság, oktalanság. Eltávolítani egy rendkívüli szolgálatot teljesítő lelkészt a szolgálatból ekkora paphiánynál, megmagyarázhatatlan.

Vajon miért teszi ezt Veres András? Miért vállal fel egy püspök ekkora károkozást? Mit üzen ezzel?

Benkovich Ferenc atya elmozdítása ellentétes az egyház és a hívek érdekével, kérésével, és – nem megkérdőjelezve a jogszerűséget, de magyarázat híján – kizárólag Veres András püspök személyes érdekének tűnik.

Az iskola és az idősotthon a győriek – és nem csak a hívők – számára fontos, közcélú intézmény.

A tisztesség és a hála indokolná, hogy Győr polgármestere és vele a győriek álljanak ki a város díszpolgára, az őket is szolgáló pap mellett.

Mert Benkovich Ferencnek érdemei, Veres Andrásnak érdekei vannak. Ha a püspöknek kellene felsorolnia, mit tett püspöki székhelyén az egyházért, a városért, a városlakókért, aligha lenne összemérhető Ferenc atya tevékenységével, melyet a hívek ragaszkodása és elismeréseik sora is visszajelez.

Amit Veres András most tesz, azt nem csak Benkovich Ferenccel, de nem is csak a hívekkel teszi. Szándéka szembemegy minden jóérzésű emberrel, akiknek tisztelet és szeretet, emberség és hála sokat jelent. Nem csak a hívőket idegeníti el, de gátja az evangelizációnak is. Amit Veres András tesz, az egyházrombolás. A Ferenc pápa által meghirdetett szinodalitás szellemének megcsúfolása ez a hívek meghallgatása nélküli döntés, mellyel a püspök újabb szöget ver a katolikus egyház koporsójába.

De mit lehet tenni?
Ki kell állni a végsőkig Ferenc atya és a hívek mellett – nekünk, egyházon kívülieknek is, csütörtökön is, pirosban.

* * *