Beer Miklós a szavak erejéről

A püspök szerint újra meg kell tanulnunk szépen beszélni, szépet mondani és dicsérni.

***

VISSZAPILLANTÓ sorozatunkban az elmúlt időszak legérdekesebb, legnagyobb hatást kiváltó, vagy más okból számunkra kedves írásaiból idézünk vissza néhányat. Az idő múlása miatt a cikkekben szerepelhetnek olyan eseményekre való utalások, melyek ugyan már nem annyira aktuálisak, de úgy gondoljuk, érdemes rájuk ebből a távlatból is visszatekinteni. Reméljük, hogy a felidézett tartalmak újraolvasói épp úgy örömmel fogadják a “visszapillantás” lehetőségét, mint azok, akik most találkoznak először egy-egy gondolattal!

***

„Soha nem hazudtam neked. Mindig megmondtam az igazság egy verzióját.” Az idézet Jack Nicholson klasszikusa a Minden végzet nehéz című filmből.

De vannak-e az igazságnak verziói, és váltogathatjuk-e ezeket anélkül, hogy meglenne a böjtje? A film megadja a hollywoodi választ, és Beer Miklós is valami hasonlóval foglalkozik legújabb kisvideójában: a szavak erejével és a kapcsolatok legalapvetőbb feltételével, a bizalommal.

Mert mi is a hazugság? Sokszor csak egy jóindulatú füllentés, a másiknak a valóságtól való megóvása… Igen, így is kezdődhet, de a püspök szerint ebből nem lehet kikeveredni, és a hazugság újabb hazugságot fog szülni:  „Utólag az ember mindig megérti, belátja, hogy sokkal jobb mindent őszintén elmondani, tájékoztatni egymást.”

Beer Miklós arra is ráirányítja a figyelmünket, hogy egymáshoz intézett szavainknak ereje van. A mindennapokban egymás bátorítása, vigasztalása, de egy egyszerű jó szó is azt üzeni a másiknak, hogy figyelünk rá, hogy szeretve van. „Meg kell tanulnunk szépen beszélni, szépet mondani és dicsérni” – mondja a püspök.

Azt is sajnálatosnak tartja, hogy egyre kevesebb embernek köszönünk. Már faluhelyen is kiveszőben van az a szokás, hogy az utcán mindenki köszön mindenkinek. Gyermekeink is ezt látják tőlünk, így hiába a nevelés, szépen-lassan ők is le fognak szokni arról, hogy örüljenek egy-egy találkozásnak.

Miklós püspök videójának végén arra buzdít mindenkit, hogy legyünk őszinték, hogy „kedvesen, figyelmesen és jókedvűen” beszéljünk egymáshoz és hogy tudjunk dicséretet mondani egymásnak.

A képre kattintva elindul Beer Miklós kisvideója:

Ez a cikk eredetileg a szemlelek.blog.hu oldalon jelent meg.