Francesco hazatért…

Elhunyt egy indonéz származású szerzetes, akinek sokat köszönhetnek magyar fiatalok ezrei.

Francesco testvér 2022. december 7-én belépett az örökkévaló életbe. Szülőhazájában, Indonéziában töltött éppen néhány hetet a családjánál. Taizében Eucharisztia keretében emlékeztek meg róla december 8-án este. A temetésre december 9-én került sor Yogyakartában. 

Francesco 1965-ben született Indonéziában egy sokgyermekes család elsőszülöttjeként. 1993-ban lépett be a Taizéi Közösségbe, ahol

nagyon hamar a közösségi élet és a fiatalok fogadásának a szolgálatába állította a technikai tudását.

Az évek során a hangosítás és a hangfelvételek igazi szakértőjévé vált, és ő alakította ki a Kiengesztelődés templomának hangosítórendszerét. Hosszú évekig hűségesen továbbította a taizéi közös imák felvételeit a legnevesebb francia keresztény rádiónak, az RCF-nek.

Részt vett Taizében az Indonéziából és más ázsiai országokból érkező fiatalok fogadásában. és néhány éve az önkéntesekkel foglalkozó testvérek csoportjához is csatlakozott. Számos látogatást tett Magyarországon, ahol a keresztény fiatalokat és közösségeket látogatta hűségesen.

Megtanult magyarul, és sok baráti kapcsolatot alakított ki az országban.

Több nemzetközi taizéi találkozó előkészületében is részt vett, kezdve az 1992-es bécsi találkozóval, ahol az önkéntes segítők csapatának volt a tagja. Legutoljára a Dél-Afrikában, Fokvárosban rendezett találkozón segített.

Taizé

Az utóbbi években aktív szervezője volt Taizében az évente megtartott keresztény és muzulmán fiatalok baráti találkozójának, és rendszeres műhelyfoglalkozásokat tartott a vallások közötti párbeszéd témájában. Saját családi érintettsége miatt ez a kérdéskör nagyon közel állt szívéhez. Szenvedélyesen szerette a zenét, és ezt a szenvedélyét továbbította a fiatalok felé a rendszeresen tartott zenei műhelyfoglalkozások alkalmával, amiket még idén nyáron is lelkesen szervezett.

Alois testvér, a Taizéi Közösség vezetője a következő imát írta az emlékére:

Jézus Krisztus, rád bízzuk Francesco testvérünket, akit az örök életben fogadsz, mindörökké magad mellé. Élő hittel és nagy jósággal hitt benned és válaszolt hívásodra. Harminc évvel ezelőtt elhagyta szülőhazáját, Indonéziát, hogy közösségünkhöz csatlakozzon. Boldogan indult útnak egy hónappal ezelőtt, hogy meglátogassa családtagjait, akikkel az elmúlt években nem találkozhatott. A testvérekkel és mindazokkal, akik ismerték és szerették őt, hálát adunk életéért és a te irgalmasságodba ajánljuk őt. Szentlélek, csakúgy, mint Francesco testvérünk, reménnyel töltesz el minket, és bár kicsiny a hitünk, mégis az életünkkel szeretnénk elmondani, hogy “Krisztus föltámadt”!