Karácsony Gergely: Óriási felelősségünk van a teremtett világ védelme terén

A főpolgármester a Szemléleknek elismerte, hogy erős fogalmazásával megbánthatott némelyeket, de épp az ellenkezőjét akarta üzenni annak, mint amivel egyesek vádolják.

– Az egész Városliget Projektnek az értelme olyan szempontból felfoghatatlan, hogy a XXI. században egy parkban építkezni olyan, mint belepisilni a szenteltvíztartóba egy templomban, szóval végül is belefér, csak tönkreteszi azt, amiért ott vagyunk – mondta Budapest főpolgármestere a Klubrádióban a Városligetben felépített Magyar Zene Háza kapcsán. Ide kattintva hallgatható meg a teljes adás.

Felkapja az ilyesmire az ember a fejét, hiszen a vele készített interjú alapján nem ilyen kép alakult ki bennünk róla.

Karácsony Gergelytől nem csupán meglepő, de elfogadhatatlan is – az általa képviselt értékrend szerint különösen – olyan állítás, miszerint teljesen rendben van, ha valaki belepisil a szenteltvíztartóba. Belefér? Kinek? A főpolgármesternek?

Az eset kapcsán blaszfémiát kiáltókkal, bocsánatkérést követelőkkel ellentétben a Szemléleknél azt tartjuk helyesnek, hogy ha ennyire sarkos kijelentéssel találkozunk, megkérdezzük az illetőt, mire is gondolt. Tapasztalatunk szerint néhány magyar politikus elzárkózik az ilyen szembesítés, rákérdezés elől, Karácsony Gergely azonban válaszolt a kérdéseinkre. Alábbi mondataiból kiderül, hogy ha nem is fogalmazott az adott műsorban kellő egyértelműséggel, éppen az általa is vallott keresztény értékek fontosságára akarta felhívni a figyelmet.

– Egy reggeli rádiónyilatkozatról van szó, amelyben próbáltam kellően erős példával rámutatni, mennyire meg vagyok rendülve, hogy a XXI. században egyáltalán még vitatni lehet azt, hogy jó-e egy városi parkban építkezni. Ráadásul olyan környékről van szó, ahol 1 négyzetméter körüli az egy főre jutó zöld terület aránya. Az egész projekttel kapcsolatban olyan politikai akarnokságot érzékelek a kormány részéről, ami nem keresztényi gondolkodásról tanúskodik. Nemcsak urbanisztikai szempontból van problémám ezzel a beruházással, hanem teremtésvédelmi felelősségünk miatt is, amiről Ferenc pápa is beszél. Ferenc pápa szerint ökológiai megtérésre van szükség, hogy az emberiséget ne csak a természet, de önmaga elpusztításától is meg lehessen védeni. Szerinte

egy szerető Isten társteremtményeiként törődnünk kell egymással, és a föld más teremtményeivel. Akiben megvan az ehhez szükséges alázat, az nem építkezik egy kétszáz éves parkban.

Tehát igazából erkölcsi, és talán mondhatom azt is, teológiai értelemben is van bajom a városligeti építkezéssel – mondta a Szemléleknek Karácsony Gergely.

Karácsony Gergely liget
Így épült a Magyar Zene Háza (MTI/Balogh Zoltán)

Ettől még az a „talán belefér” mégsem fér bele abba a nyilatkozatba, ennek kapcsán azonban a főpolgármester már kifejezte sajnálatát saját közösségi oldalán. Nekünk is elismerte, hogy amit mondott, sokaknak rosszul eshetett.

– Az előbb mondottak miatt tudatosan akartam szakrális példát hozni arra, amit a Magyar Zene Házának ligetbeli felépítésével elkövettek. Sajnálom, ha bárkit is megbántottam, tudom, hogy rosszul eshetett némelyeknek ez a kijelentésem. Azt viszont visszautasítom, hogy bárki úgy értelmezze a szavaimat, mintha meg akartam volna a keresztényeket sérteni. Épp ellenkezőleg. Amikor azt mondtam, ez talán belefér, arra mutattam rá, hogy fizikailag bárki bele tud pisilni egy szenteltvíztartóba, ahogy fizikailag bárki tud építkezni a Városligetben is. Tisztában vagyok azzal, hogy ez egy erős analógia, de aki meghallgatja a teljes műsort, egyértelműen láthatja, hogy azt igyekeztem kifejezni, mennyire elfogadhatatlan ez – az építkezés és az arra hozott analógia egyaránt – számomra.

Vannak, akiknek az ilyesmi belefér, hiszen felépítették azt az építményt, de nekem és bárkinek, aki számára fontosak az általam és a kereszténység által is vallott értékek, nem férhet bele.

Ha a magyar kormány tagjai valóban kereszténynek tartják magukat, ezt a keresztényi alázatot szeretném látni a Városliget fáival kapcsolatban is. A rádiónyilatkozatomnak az volt a fő mondanivalója, és most is azt szeretném hangsúlyozni, hogy óriási felelősségünk van a teremtett világ védelme terén – foglalta össze gondolatait a főpolgármester.

Nem lennénk meglepődve, ha a leírtak kapcsán politikailag motivált visszhangok érkeznének arra vonatkozóan, hogy „kimagyarázzuk” a főpolgármester szavait, „mentegetjük” a menthetetlent. Mi azonban most is azt tettük, amit mindig: nem az érintett kihagyásával fogalmaztunk meg véleményt, hanem párbeszédre hívtuk a főpolgármestert, hogy megismerjük az inkorrektnek tűnő kijelentés mögött meghúzódó valódi szándékot.

Szabadon elkötelezett - ez a két szó fejezi ki legjobban mindazt, aki vagyok, ahogyan gondolkodom. A párbeszéd a lételemem: rengeteget tanulok a másokkal való dialógusokból. Hiszek benne, hogy mindenkit gazdagabbá tesz, ha kevesebbet ítélkezünk és többet kérdezünk.