Kijevbe utazott a vatikáni békemisszió vezetője

Ferenc pápa békekövetet küldött Ukrajna fővárosába – a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában kedden erről kérdezték lapigazgatónkat, Gégény Istvánt.

A riporter, Dési János kétségeinek adott hangot, vajon mit tehet a mostani kiélezett háborús helyzetben egy vatikáni bíboros, hiszen két olyan ország konfliktusáról van szó, amelyekben igen kevés a katolikus.

Gégény István először azt emelte ki, hogy a pápai küldött, Matteo Zuppi

nem igazságot tenni megy, hanem meghallgatni. Ez a meghallgatás, elkísérés Ferenc pápa módszere

más, egyházon belüli feszültségek kezelésében is. Jelenleg egyik fél sem ért teljesen egyet a Vatikán álláspontjával, olyannyira, hogy Moszkvában egyelőre nem is fogadják, ezért nem is utazik maga a pápa. De mondhatni, a jobb kezét, az egyik lehetséges utódjaként számontartott bíborost küldte erre az igen veszedelmes terepre, ami jelzi a küldetés fontosságát. A bolognai érseknek, Zuppi bíborosnak nagy tapasztalata van, korábban is közvetített már fegyveres konfliktusokban.

Jelen esetben azonban nem egy klasszikus mediátori szerepről van szó, mint amikor egy felnőtt igazságot tesz két civakodó gyerek között.

A háborúban eluralkodott a gonosz, ezt szeretné kiűzni a Vatikán, szeretné megteremteni a megfelelő légkört, amelyben esély lehet az igazságos békére.

Természetesen a pápa tudatában van annak, hogy nincs hatalmi helyzetben, így nem a sérelmekre fókuszál, hanem a megoldásra. Ugyanakkor nem áll egyik fél pártjára sem, nem is azt a pacifista álláspontot képviseli, hogy mindenki tegye le a fegyvert és szeressük egymást, mert ez voltaképp álbékét jelentene csak, hanem hangsúlyozottan az igazságos békét szeretné előmozdítani.

Konkrétumokat még nem lehet tudni, a Vatikán kommunikációja elég rejtelmes, de Gégény szerint azért, mert még nincs is döntés. Ez nagyon szokatlan, de a helyzet is nagyon új és szokatlan. Mindenesetre a pápai közvetítés annak reményét jelenti, hogy ott, ahol a fegyverek és a diplomácia már nem megy semmire, esetleg a katolikus világegyház tehet valamit.