Vizsgálatot indít a Vatikán német egyházi vezetők ellen

Az ellenőrzést maga a kölni bíboros kérte az általa vezetett főegyházmegye zaklatási ügyei miatt.

Ritkán kezdünk cikket a nyitókép magyarázatával, most mégis érdemes ezt tenni. Az idén tavasszal készült fotón ugyanis Rainer Maria Woelki katolikus főpásztor látható, a kezében tartott, Biblia-vastagságú kötetben pedig papok által elkövezett zaklatásokról szóló jelentések sorakoznak.

Egy vaskos kiadványtól önmagában nem remélhető hatalmas változás, ám a folyamat halad tovább: június első felében Ferenc pápa megbízásából a stockholmi Anders Arborelius bíboros és a rotterdami Johannes van den Hende püspök alaposan ki fogja vizsgálni, hogy Woelki bíboros és – korábbi – közvetlen munkatársai, Stefan Hesse érsek, Ansgar Puff püspök, valamint Dominikus Schwaderlapp segédpüspök félrekezelte-e a visszaéléses ügyeket, amely miatt sokan eltávolodtak a katolikus egyháztól.

A feltárás folyamata már 2019 kezdete óta zajlik a Kölni Főegyházmegyében, ám az eddigi módszert sokan kritizálták, még Woelki bíborost is lemondásra szólították fel egy konkrét visszaélés állítólagos elhallgatása miatt. Maga az érsek kérte meg Ferenc pápát 2020 végén, hogy a vádak tisztázása céljával vizsgálja ki a Vatikán a helyzetet.

Bár az azóta, idén márciusban elkészült úgynevezett Gercke-jelentés nem talált jogsértést részéről, Rainer Maria Woelki elismerte, hogy hibákat követett el. Ugyanezen feltáró anyag megjelenését követően Stefan Hesse érsek és Ansgar Puff püspök egyaránt felajánlotta lemondását. Előbbit szabadságolták, utóbbit felfüggesztették, ahogy Dominikus Schwaderlapp segédpüspököt is. A lemondások elfogadásával Ferenc pápa alighanem megvárja a most kezdődő vizsgálat eredményét.

Egy német katolikus püspökök által 2018-ban közzétett tanulmány szerint

1946-2014 között 1670 klerikust vádoltak meg szexuális visszaéléssel, összesen 3677 főre becsülik az áldozatok számát,

de a valós szám ennél is nagyobb lehet.

FORRÁSCrux Now
Szabadon elkötelezett - ez a két szó fejezi ki legjobban mindazt, aki vagyok, ahogyan gondolkodom. A párbeszéd a lételemem: rengeteget tanulok a másokkal való dialógusokból. Hiszek benne, hogy mindenkit gazdagabbá tesz, ha kevesebbet ítélkezünk és többet kérdezünk.