Miért beszélnek az orvosok latinul?

Az elcsépelt vicc szerint azért, hogy a beteg szokja a holt nyelveket. Mert a latint holt nyelvnek mondják, hiszen már senkinek nem anyanyelve, mégis naponta találkozunk latin nyelvű kifejezésekkel.

A tudomány, különösen az orvoslás fejlődésében, a kultúra terjesztésében vitathatatlan a latin mint közvetítőnyelv szerepe.

Napjainkban legtöbbször az orvosi nyelv részeként találkozunk latin kifejezésekkel, de a ’60-as évek elejéig a szentmisék nyelve is a latin volt, és a katolikus egyháznak, illetve Vatikán városának ma is ez hivatalos nyelve.

Mai fejtörőnkből kiderülhet, mennyit tudsz, mit értesz latinul.

Előző heti kvízünk helyes megfejtései:

Ferenc pápa 2023-as budapesti látogatása alkalmával magyar nyelven üzent a fiataloknak. Melyik közmondást idézte az egyházfő? – Aki mer, az nyer.

Kit neveznek a fiatalok pápájának? – II. János Pál pápa

A magyar püspöki kar tagjai közül ki felel az fiatalokért? Ki a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Ifjúsági Bizottságának elnöke? – Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök

A 2018-ban tartott püspöki szinódus egyik fő témája a fiatalok világa volt. Ennek zárásaként a szinódusi atyák levelet írtak a fiatalokhoz, melyet buzdító felhívással zártak. Mire NEM bátorították ebben őket? – Maradjatok csendben és kövessétek a kijárt utakat.

A négy felsorolt szentben közös, hogy „közük van” a fiatalokhoz, és 24 évesen hunytak el. Kihez írta édesapja a következő gondolatokat: „... a szeretet gyakorlása vezet el a legfőbb boldogsághoz. Légy irgalmas minden erőszakot szenvedőhöz, őrizd szívedben mindig az isteni intést: »Irgalmasságot akarok és nem áldozatot«.”  – Szent Imre