Milyen a jól segítő egyház?

A Szemlélek Alapozóban ezúttal is mélyre ástunk.

„Fontos megnyílni a meghallgatásra, mert a meghallgatás azt jelenti, hogy rendelkezésre állunk, hogy időt fordítunk a párbeszédre. Ma elárasztanak bennünket a szavak és a sietség, hogy mindig mondjunk és csináljunk valamit. Sőt, hányszor beszélget két ember, és az egyik nem várja meg, hogy a másik a gondolata végére érjen, hanem közbevág félúton és válaszol… De

ha nem hagyja, hogy a másik beszéljen, akkor nincs meghallgatás.

Ez korunk betegsége” – mondja Ferenc pápa, aki sokszor és sok helyen beszélt már a hallgatni tudás erejéről. Sőt, a szinodális folyamat meghirdetésével az általa vezetett egyház egészét egy figyelő és halló intézménnyé szeretné változtatni.

Talán nem véletlen, hogy rendtársa, Elek László jezsuita szerzetes is éppen erről beszélt nekünk a Szemlélek Alapozó videósorozat legújabb részében. Laci atya sok személyes lelki beszélgetésen van túl, így pontosan tudja, mire van szüksége az Istent kereső, olykor elhagyó, majd visszataláló embernek. Mindenekelőtt arra, hogy meg merje fogalmazni saját életének központi kérdéseit. Hogy ne a felszínnel legyen elfoglalva, hanem merjen a mélyre ásni. Te alá mersz bukni életed nehéz kérdéseiben?

A videó a nyitóképre kattintva elindul.

A Szemlélek Alapozó a Szemlélek magazin videósorozata hitünk alapvető kérdéseiről, a katolikus egyház tanításán keresztül.

A sorozat eddig megjelent videói:

A hit élet

Isten szabad szeretete

Az egyház tanításának hitelessége

A bűn a cél elvétése

Az Eucharisztia tényleg Jézus teste

Nem lehet két házasságban élni

Az élet értelme

Jézus a kenyeret választotta

A hit csapatmunka

A bűn nem magánügy