„Mindenki foglalkozzon egy kicsit többet magával!”

Váradi Zsuzsanna gyógytornászt, népegészségügyi szakembert Gégény István mutatja be.

***

VISSZAPILLANTÓ sorozatunkban az elmúlt időszak legérdekesebb, legnagyobb hatást kiváltó, vagy más okból számunkra kedves írásaiból idézünk vissza néhányat. Az idő múlása miatt a cikkekben szerepelhetnek olyan eseményekre való utalások, melyek ugyan már nem annyira aktuálisak, de úgy gondoljuk, érdemes rájuk ebből a távlatból is visszatekinteni. Reméljük, hogy a felidézett tartalmak újraolvasói épp úgy örömmel fogadják a “visszapillantás” lehetőségét, mint azok, akik most találkoznak először egy-egy gondolattal!

***

A roma értelmiségieket bemutató videósorozatunkban egy korábbi videós vallomás során már említettük azt a jelenséget, amikor egy cigány egyetemistához rendszeresen angolul szóltak a társai, mert nagyobb eséllyel nézték külföldinek, semmint azt feltételezték volna, hogy egy roma származású fiatal egyetemre járna.

Zsuzsanna hasonló tapasztalatokat gyűjtött: őt a piacon szokták megdicsérni, hogy „milyen jól beszél magyarul”, merthogy néhányszor arabnak nézik. Pedig már nem elsősorban tanulni jár a Debreceni Egyetemre, hanem ez a munkahelye tudományos segédmunkatársként.

Bár vannak negatív tapasztalatai, mégis úgy véli, nem érdemes azzal foglalkozni, hogy mások mit mondanak rólunk.

– Én nem a másik véleménye vagyok. Ez nem az én cigányságomról szól – mutat rá, hogyan kezeli az ilyen megjegyzéseket.

Szerinte a különbözőségek hangsúlyozása helyett inkább a közös pontokat kellene figyelembe venni. Bár évszázadnyi ideje jelen vannak a romák a Kárpát-medencében, úgy látja, még mindig nem tanultunk meg együtt élni.

Szakmájából adódóan azt is érzékeli, hogy még saját életét illetően sincs számos ember rendben. Tudományos érdeklődése középpontjában ugyanis az egyéni és közösségi egészség témája szerepel.

– Az egészség olyan érték, ami minden más érték élvezhetőségét befolyásolni tudja. Az egészséges ember lesz jó munkaerő, az egészséges ember képes helytállni a baráti, családi kapcsolatokban, így lehet igazán élvezni a megszerzett javakat – hangsúlyozza. Szerinte jelentősen lehetne javítani az egészségtudatosságunkon.

És ezzel vissza is kanyarodik Váradi Zsuzsanna gondolatmenete a címkézős alapfelvetéshez.

– Ha nem érzem magam egésznek, sokkal könnyebb a problémára fókuszálni, másokat okolni azért, ami velem történik. Mindig lehet felelőst találni – tapint rá a sokak életében nehézségeket okozó hárítás problémájára.

A megoldás sem titkos: érdemes lenne többet foglalkozni saját magunkkal.

Minderről maga Váradi Zsuzsanna beszél az alábbi videóban.