Mohos Gábor: Nem tudja megakadályozni a vírus, hogy megtartsuk a kongresszust

A budapesti világesemény előkészületeiről, Ferenc pápa érkezéséről és a járvány utáni egyházról is beszélgettünk a püspökkel.

– Nem mindenki mondhatja el magáról, hogy két egymást követő évben is világeseményt szervez. Milyen érzés a Titkárság vezetőjeként második alkalommal meghirdetni a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, készülni rá és újraszervezni mindent?
– A járvány mindannyiunk életében váratlan fordulatokat hozott. Sok szempontból egyedi volt a 2020-as év. Az egész világot átjáró vírus megmutatta, hogy az emberiség mégiscsak egy, függetlenül a különbözőségeinktől. Nem kímélt se szegény, se gazdag országot, éljünk a Föld bármelyik sarkán is. Ez vezetett oda, hogy tavaly végül elhalasztottuk a kongresszust. Nagyon reméljük, hogy további fordulattal már nem kell számolnunk, de akárhogy is lesz, a helyzet adta lehetőségek keretén belül 2021-ben mindenképpen megtartjuk a találkozót.

– Sok helyről azt halljuk, hogy a járvány után lassan térnek vissza a hívek a templomokba. Hozzájárulhat-e a kongresszus a szentmisén való aktív részvétel értékének felfedezéséhez?
– Az online jelenlét segíthet egy szélsőséges helyzetben, de az egyházban a szentségek kiszolgáltatásához elengedhetetlenül szükséges a fizikai jelenlét. Különösen így van ez az Eucharisztia esetében.

A kongresszus mindenképpen segíthet abban, hogy megértsük Jézus élő jelenlétét az Oltáriszentségben.

A Biblia azt mondja, hogy Jézus feltámadt és él, nem hal meg soha, ott ül az Atya jobbján. Ezért is van szükség a jelenlétünkre, mikor magunkhoz vesszük.

– Úgy tűnik, Ferenc pápa személye megosztja a hazai katolikusok közösségét. Mit vár a pápa hazánkba látogatásától e téren?
– Ferenc pápa Szent Péter apostol utóda. Ha végig nézünk az egyháztörténelmen, a pápák között sokféle emberrel találkozhatunk, de a péteri karizma mindnyájuk sajátja. Az sem újdonság, hogy egy pápa személye körül felvetődnek kérdések. Gondoljunk csak bele, hogy miket olvasunk Péter apostolról az evangéliumokban vagy az Apostolok Cselekedeteiben! Azt a sajátos titkot kell a szemünk előtt tartanunk, hogy a mindenkori pápa Péter apostol utódaként egy személyben jeleníti meg az egész Katolikus Egyházat, és Isten támogatásával a hitünket tudja megerősíteni. Én elsősorban ezt várom Ferenc pápától is.

– 2020-ra tömeges elsőáldozást terveztek a Puskás Arénába. Ez a szándék miként módosult idénre?
– Az elsőáldozás helyszínén változtatnunk kellett, mert a Labdarúgó Európa Bajnokság miatt a stadion nem áll rendelkezésünkre. Így a Hősök Terén készülünk a szentmisére és az elsőáldozásra, és természetesen itt is igazodni fogunk az aktuális járványügyi előírásokhoz.

– Különlegesnek ígérkezik, némileg kitűnik a tematizált programok sorából a szombati családi nap. Mi a szervezők terve ezzel a kötetlenebb programmal? Kell-e erre az eseményre regisztrálni, hívhatunk-e ismerősöket, keresőket, lesz-e preevangelizációs karaktere ennek a szabadtéri programnak?
– Ez egy nyitott esemény lesz, regisztráció nélkül bárki részt vehet a programokon. Így,

ha van olyan személy a környezetünkben, aki érdeklődik az egyház iránt, ide nyugodtan el lehet hívni.

Elsősorban az lebegett a szemünk előtt, hogy azok számára is nyújtsunk programot, akik az aznapi körmenetes szentmisén esetleg nem tudnak részt venni. Aki pedig oda is jönne, a Margit-szigetről rövid úton el tud jutni a Kossuth térre.

– Mire számítanak a kongresszus hosszabb hatásaként? Tervezik-e folytatni, feldolgoz(tat)ni mindazt, ami lelki értékként felhalmozódik azon a héten?
– Gondolkodunk azon, hogy hogyan lehet a NEK gyümölcseit tovább éltetni, abból, ami tartós és maradandó. Sok olyan kezdeményezésről tudok, amit a NEK inspirált, tőlünk függetlenül. Az egyik ilyen a Bízd Rá magad! honlap, melynek a célja, hogy különböző élethelyzetekben megtaláljuk egymást, segíteni tudjunk az éppen arra szorulónak. Arra is fókuszálunk, hogy az egyházi közösségeket könnyebben megtalálják majd azok, akik a NEK kapcsán kezdenek el érdeklődni a hit iránt. Illetve fontos lenne, hogy azok a csoportok, amik a NEK kapcsán jöttek létre, meg tudjanak maradni a jövőben is. Dolgozunk mindezen.

Szerelmese vagyok a közéletnek és a közbeszédnek. Hiszem, hogy magas szinten ezeket művelni csak szabadon gondolkodva lehet: a valóság és az igazság talaján állva, megengedve magunknak a változás lehetőségét.