Mozdul(na) az ország

Esti tükör, 2021. április 24.

Végre nyomokban némi tavaszt is tartalmaz az időjárás – ennek és a korlátozások lazításának örömére maszknélküliekkel teli teraszok jelentek meg szerte az országban.  „Hiányzott már, hogy kijöjjünk, vállaljuk a rizikót” – mondta egy fiatal vendég, akivel bizonyára egyetértenek a nyíregyházi idősotthonok lakói is, akik bár ki nem jöhetnek, de látogatókat végre már fogadhatnak.

freepik.com

A jó idő és az újranyitás megmozgatta az utazni vágyók és a turizmusból élők fantáziáját is: a hirdetések tele vannak jobbnál jobb utazási ajánlatokkal és érzékelhetően magas az utazási kedv is. Ugyanakkor óvatosabbá váltak az utazók, nem mernek előre foglalni, kivárnak, várják a feloldó bejelentéseket és az oltásról szóló eredményeket, a vállalkozók viszont erre reagálva igyekeznek a foglalási kockázatot minimalizálni.

hvg.hu

A turizmus alakulását is jelentősen befolyásolhatja a védettségi igazolvány, viszont a TASZ szerint diszkriminatív, ha az alapján szelektálnak az emberek között. „A legrosszabb forgatókönyv valósul meg éppen” – írta a Társaság a Szabadságjogokért, hozzátéve, hogy szerintük ezzel a kormány alaptörvény-ellenes, diszkriminatív szabályozás bevezetésére készül.

penzcentrum.hu

Közben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felhívja a figyelmet, hogy a várható élettartam növekedése miatt 2030-ra akár 40 millió új egészségügyi munkahelyre is szükség lehet, addigra azonban 9,9 millió orvos, ápoló és szülésznő fog hiányozni a szakmából. Úgy látják, sürgősen nyitni kell a mesterséges intelligencia és a digitális megoldások felé, hogy az egészségügyi rendszerek Európa-szerte fejlődni tudjanak, átfogó, strukturális átalakítás híján ugyanis a helyzet tarthatatlan lesz, az egyetemes egészségügyi ellátásról szóló európai ígéret is veszélybe kerülhet.

freepik.com

Két nappal ezelőtt írtunk arról a vizsgálatról, melyből kiderült, hogy a családi kapcsolatok a járvány alatt valamennyire megerősödtek, de a barátságok elhidegültek. Ezzel nagyrészt ellentétes következtetésre jutottak a Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézet kutatói, amikor azt vizsgálták, milyen hatással volt a járvány az emberi kapcsolatokra – szerintük ugyanis egyre több a barát, és kevesebb a családtag azok között, akikben a leginkább megbízunk.

fastcompany.com

És ha már érdekes kutatásoknál tartunk: a North Carolina állami egyetem docense azt vizsgálta, hogy milyen összefüggés van a diplomások fizetése és szüleik iskolai végzettsége között. Anna Manzoni megállapította, hogy a szülők végzettsége, társadalmi státusza jobban meghatározza a jövedelmet, mint a diploma, ugyanakkor a kutató hozzátette: számára sem teljesen világos, hogy ez mivel is magyarázható.

Az is egy frissen közzétett felmérésből derül ki, hogy az európaiak többsége elégedetlen az Európai Unió koronavírus elleni fellépésével, azonban a többség bízik abban, hogy az EU a jövőben megfelelő döntéseket hoz a világjárvány megfékezésére.

index.hu

Pardi Norbert, a Pennsylvaniai Egyetem adjunktusa a koronavírus elleni oltásokkal kapcsolatban azt mondta, hogy szerinte annak ellenére, hogy a cégek nem ajánlják és még kellőképpen tesztelve sincs, van értelme a vakcinakoktéloknak. A Karikó Katalinnal az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztésében együtt dolgozó kutató ennek elméleti akadályát nem látja, hiszen ha úgy vesszük, akkor aki már átesett a fertőzésen, az oltással mindenképp koktélt kap.

Részben az oltásellenesek egyik érvét dönti meg írásában Vajó Zoltán allergológus és klinikai immunológus szakorvos, aki szerint az mRNS-alapú vakcinákról széles körben a Covid-világjárvány során hallottunk ugyan először, de már évek óta fejlesztés és kipróbálás alatt álltak, és egyik fő alkalmazási területük a rák elleni harc lesz.

„Mai szomorú” rovatunkban megemlékezünk Monspart Saroltáról, a Nemzet Sportolójáról, 34-szeres tájfutó magyar bajnokról, aki hetvenhat éves korában, hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el.

hvg.hu

Elhunyt legidősebb honfitársunk is: Zsilinszki Veronika volt a történelemben az első magyar ember, aki bizonyíthatóan elérte a 113 éves kort.

Attól tartok, ebbe a „rovatba” kell kerüljön az a hír is, hogy 850 méteres mélységben, Bali partjaitól északra megtalálták a KRI Nanggala 402 tengeralattjárót, ami szerdán tűnt el egy torpedó gyakorlat végrehajtása közben.

Szűrő vagyok. Átfolyik rajtam a világ. Ami fennakad, érzéssé és gondolattá válik bennem. Gyerek vagyok, anya és nagyi. Nő, társ, barát. Örök tanuló, régóta tanító. Tudom a különbséget a gondolkodva szeretés és a szeretve gondolkodás között. Utóbbit gyakorlom. Remélem, ez szóvá vált érzéseimen és gondolataimon is átszűrődik.