Miért hagyjuk, hogy a politika foglyul ejtse az egészségünket?

A német vakcinabeszerzés története jól mutatja, milyen károkat tudnak okozni a politikusok egy alapvetően egészségügyi kérdésben.

Változó vélemények, változó tervek, változó megvalósítások. Talán csak egy dolog változatlan. Politikai előnyt kovácsolni a kihívásokból, azok megoldásából. Miért mutogatunk ujjal egymásra?

Az Európai Bizottság csak előzetes beszerzési megállapodásokat kötött a koronavírus elleni oltóanyagokat gyártó vállalatokkal, a konkrét – mennyiségi, szállítási – szerződéseket a tagállamok írták alá – közölte az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete.

Hans-Werner Sinn, a legismertebb német közgazdász élesen bírálta Brüsszelt és Angela Merkel német kancellárt is az európai vakcinahiányért. „A soros német EU-elnökség miatt (Merkel) az uniónak engedte át a vakcinabeszerzést, tekintet nélkül arra, hogy az EU-szerződések szerint az egészségpolitika egyáltalán nem az unió feladata. Egyáltalán nem lep meg, hogy az EU kudarcot vall.”-mondta a München Merkur bajor lapnak.

Februárban Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel német kancellár is megvédték az koronavírus-elleni oltóanyagok európai beszerzési stratégiáját, annak ellenére, hogy egyre több tagállamban bírálták a rendelkezésre álló adagok elégtelensége miatt.

Az uniós vakcinabeszerzési stratégiára újabb csapásokat mért, hogy egyre több ország vette kezébe a vakcinák megvásárlásának és legyártatásának kérdését.

Elsőként a magyar kormány jelentette be, hogy kétoldalú megállapodást kötött Oroszországgal és Kínával, ezzel mintegy felrúgva a közös uniós beszerzést. Majd márciusban követte Szlovákia, Lengyelország, Ausztria és Dánia is. 

Március végén írtak a német Focus hetilapban arról, hogy Merkel, Macron és Putyin tárgyalásokat folytat az orosz Sputnik V. oltásról. Azóta Michael Kretschmer, szászországi tartományi kormányfő be is jelentette a Szputnyik-megállapodást, de még folynak a tárgyalások. 

A szövetségi államok már előzetes szerződéseket kötnek az oroszokkal, mert egész Németországban növekvő hiány van oltóanyagból. Bajorország korábban nyilvánosságra hozott egy 2,5 millió adagra vonatkozó Szputnyik-előszerződést. Ma már 30 millió adag oltásról folynak az egyeztetések, tudhattuk meg Kretschmer bejelentéséből, aki Moszkvában tárgyalt Mihail Murasko egészségügyi miniszterrel.

Mindeközben elindult a „vakcinaturizmus”, német állampolgárok Oroszországba utaztak hogy egy orosz magánszolgáltató beoltsa őket. 

Egész Európában heves vitákat vált ki a vakcinabeszerzés témaköre mind tagországi, mind az unió szintjén. Sajnos gyakran az egyes országokban sincs egységes álláspont. 

Államfők, politikusok, politikai pártok és pártkoalíciók keresik a legjobb megoldást, lavíroznak állampolgáraik és országuk gazdaságának megmentése érdekében keskeny és kanyargós ösvényeken. 

Ugyanakkor nem könnyíti meg a helyzetet, ha maga a kérdéskör is mélyen átpolitizált. Miért válik pártpolitikai harcok színterévé egy megoldásra váró világ méretű probléma? 

Miért ítélik el az egyik országot és értik meg a másikat civil vagy nemzetek fölötti szervezetek ugyanazért a döntésért?

Egy-egy gyakorlat bevezetése miért praktikus és elismerendő egyes országoknál és antidemokratikus másoknál?

Miért nem a jó stratégiák, megoldások, eredmények elismerését halljuk a sajtóban? Miért nem az összefogásról szólnak a hírek, mind nemzeti, mind európai vagy világ szinten?

Három nappal ezelőtt új rekordot állítottak fel a németek. 24 óra leforgása alatt több mint 1 millió oltást adtak be a lakosságnak. Így jelenleg már 25,9%-on áll az átoltottság.

FELHASZNÁLT IRODALOMFocus; Portfolio; Magyar Nemzet; VG; Index; Euronews
Az élet védelmére alkotott a Teremtő. Idővel rájöttem, hogy ez magával hozza a kapcsolatok megfelelő minőségének, a házasság védelmének, a férfiak és a társadalom felelősségének kérdését is. Olyan utat szeretnék mutatni a fiataloknak, hogy döntéseik mentén ne könnyek, hanem virágok fakadjanak. Kiteljesedést adjon a boldog házasság, kiegyensúlyozott családi élet megteremtése.