Ezt az oldalát vajon hányan ismerik a papságnak?

Olyan nemzetközi sportbajnokságot rendeztek Romániában, melyen kizárólag felszentelt személyek rúghattak labdába.

A SZEMLÉLEK JELENLEG ŐRLÁNGON MŰKÖDIK

Szeretnénk folytatni a küldetésünket, ám ehhez olvasóink, a missziónkkal egyetértők támogatására is szükség van. Ebben az átmeneti időszakban ritkábban tudunk közzétenni tartalmakat, de reméljük, hamarosan újra lendületesen működhet a Szemlélek.

Ebben te is segíthetsz: ide kattintva támogathatod a békés párbeszédet, az értékalapú médiát.

Köszönjük, ha akár kisebb összeggel is, de rendszeresen támogatod a Szemléleket!

– Így legyen ötösünk a lottón – ez a mondás jutott eszembe, amikor kiderült, hogy Lengyelország csapata nyerte a katolikus papok idei futsal-Európa-bajnokságát, a gólkirály pedig egy portugál atya lett. Merthogy így szólt a Szemlélek január végén közölt beharangozó cikkének címe: „Lengyel vagy portugál pap lesz a gólkirály?”.

papfoci
Az idei bajnokcsapat (Fotó: a temesvári egyházmegye sajtóirodája)

A statisztikák szerelmeseinek kedvéért álljon itt, hogy a sporteseményen 220 pap vett részt,

a magyar válogatott a 7. helyen végzett, ami 16 csapattal számolva a felsőházat jelenti.

A helyszín Temesvár volt, a sportos papokat – és az eseményhez társuló püspököket – levélben üdvözölte Ferenc pápa. A részletes beszámoló ide kattintva olvasható a romkat.ro oldalon.

Ám egy ilyen viadalara érvényes a leginkább, hogy nem a győzelem a fontos, még csak nem is a részvétel, hanem az, hogy a világ összes papja egyetlen nagy csapat tagja: Isten munkatársai. És ez abban is megnyilvánult, hogy a mérkőzések mellett szentmisék, körmenet, zarándoklat is színesítette a különleges nemzetközi bajnokságot.

papfoci
Kép forrása: a temesvári egyházmegye sajtóirodája
papfoci
Kép forrása: a temesvári egyházmegye sajtóirodája

És itt gondolok vissza hálával ifjúkorom azon kedves emlékeire, amikor Nyíregyházán szolgáló pap barátaim és a hozzám hasonló aktív hívő fiatalok részvételével heti rendszerességgel késő esti teremfocival erősítettük, hogy

mindannyian ugyanabban a csapatban focizunk, passzolunk, védünk, és közben jókat nevetünk.

Az egyik legaktívabb sporttárs abban az időben az immár pécsi püspökként szolgáló Felföldi László volt.

Nem tudom, létezik-e még a műfaj, de ifjúkorom érdekes színfoltját képezte a papnevelő intézetek évenként megrendezett „klasszikus” mérkőzése, a Filó-Dogma. Hogy mit takar az elnevezés, ahhoz érdemes tudni, hogy a szeminaristák képzését filozófiai tantárgyakkal indítják, később jön a masszív dogmatika. Vagyis egy alsóbb évesek kontra felsőbb évesek meccsről van szó, de kétségkívül jobban hangzik a tréfásabb megjelölés. Nagy kérdés, hogy vannak-e annyian napjainkban egy szeminárium lakói, hogy kijöjjön belőlük két csapatnyi sportos papnövendék…

papfoci
Egy 2010-ben az egri szeminárium növendékei által lejátszott Filó-Dogma kezdőcsapata – a meccset végül a felsőbb évesek nyerték, 12:0 arányban (Forrás: Egri Szeminárium)

Amikor kénytelenek vagyunk paptestvéreink kapcsán kiégésről, visszaélésekről, akár a szolgálat elhagyásáról beszámolni, felmerül a vágy, hogy

bárcsak segíthetnénk e fájó sebek gyógyításában, még inkább az ilyen problémák megelőzésében.

Ahogy létezik már mozgalom a papok sörözésre invitálására – minden évben szeptember 9-én tartják e neves napot –, el lehet hívni pap ismerőseinket kirándulni, focizni, a családunkkal együtt ebédelni.

Ez nem másokon múlik, csakis rajtunk. Hajrá!

FELHASZNÁLT IRODALOMRomkat.ro
Szabadon elkötelezett - ez a két szó fejezi ki legjobban mindazt, aki vagyok, ahogyan gondolkodom. A párbeszéd a lételemem: rengeteget tanulok a másokkal való dialógusokból. Hiszek benne, hogy mindenkit gazdagabbá tesz, ha kevesebbet ítélkezünk és többet kérdezünk.