Szégyelljük egymást (?)

Esti Tükör, 2021. június 23.

Nem mondható tipikus nyári szerdának a mai nap – igazából nem ártana, ha mielőbb véget érne. Mindent elmond erről a 24 óráról, hogy a közbeszédet domináló gondolatok lényegét már tegnap esti összefoglalónkban megírtuk, de azóta sem tudott a lokális és globális hírfolyam továbblépni a színek problematikáján (szivárvány kontra piros-fehér-zöld).

Odáig gurult a labda (vagy a medicina), hogy az Európai Bizottság elnöke (tucatnyi tagállam közös nyilatkozatával összhangban) szégyenletesnek nevezte a magyar „melegellenes” törvényt. Cserébe a magyar kormányfő szégyenletesnek nevezte Ursula von der Leyen nyilatkozatát.

444.hu

E cikk készítésekor még órák vannak hátra az ominózus német-magyar futballmérkőzés kezdetéig, de akár úgy is tűnhet, mintha majdnem mindegy lenne, milyen eredmény születik a gyepen, fontosabb meccs zajlik éppen a világban. Szerencsére sokan tudják, értik, hogy nem a magyarok csatáznak a világgal, hanem ideológiai és politikai frontvonalak mentén méregetik fennhangon egymást némelyek – sokunk bánatára.

Ha ez nem lenne elég, a tengeren is áll a bál: egy orosz hadihajó figyelmeztető lövést adott le egy brit romboló felé a Fekete-tengeren.

Orbán Viktor szivárvány
Index.hu

Sőt, bombát is dobtak a NATO kötelékébe tartozó hajó útjába, de hogy itt se maradjon el a szócsata, „a brit védelmi minisztérium nem tud figyelmeztető lövésekről”.

Van jó hírünk is, mert mindig történnek jó dolgok valakivel. Most épp a nemzetközi renoménkat pozitív irányba terelni próbáló Karikó Katalin kapott újabb rangos elismerés, amit a „spanyol Nobel-díj” néven is emlegetnek.

Ami a járványt illeti: a rossz mutatók csökkennek, viszont az új beoltottak száma lehetne jóval több is.

Ha valakinek mehetnéke támad, örülni fog annak a hírnek, hogy mostantól újra szabadon el lehet hagyni az országot a schengeni határokon keresztül.

A sok feszültség, forróság közepette üdítő találkozásról is beszámolhatunk: Pókember találkozott a pope-emberrel, vagyis Ferenc pápával. A jelmezt Mattia Villardita öltötte magára – az olasz férfi különböző képregényhősöknek öltözve látogat meg beteg gyerekeket a kórházakban.

telex.hu

És hogy a színek kavalkádjához visszatérve sportosan zárjuk a nem túl szívderítő tükörbenézést: az UEFA pazar öngólt lőtt saját magának, miután saját szivárványtalanítására szivárványozás mentegetőzéssel reagált a szervezet.

UEFA szivárvány

Holnap jöhetne már végre egy szürke hétköznap…

Szabadon elkötelezett - ez a két szó fejezi ki legjobban mindazt, aki vagyok, ahogyan gondolkodom. A párbeszéd a lételemem: rengeteget tanulok a másokkal való dialógusokból. Hiszek benne, hogy mindenkit gazdagabbá tesz, ha kevesebbet ítélkezünk és többet kérdezünk.