Úgy tűnik, mintha titkolni akarnák a Szent Jobb körmenet előtti programokat

Idén gazdag műsorral várják a hagyományos vallási ünnepre érkezőket a szervezők, de pár nappal a kezdés előtt homályosak a részletek.

Talán nem túlzás az a megállapítás, hogy minden eddiginél színesebb programsorozattal ünnepelhetjük meg a fővárosban a magyar állam megalapítását. Napokon át egymást érik a főként kulturális rendezvények, Budapest megannyi pontja válik koncerthelyszínné, forgataggá. Ember legyen a talpán, aki a külön erre a monstre fesztiválra összeállított honlapon megszámolja az események mennyiségét, de a nagyságrend bizonyosan három számjegyű. Ha Galactic Jackson fellépése, a Magyar Honvédség Katonai Járműveinek kiállítása, Ant Utama utcazenéje és persze a gigantikus tűzijáték mellett észreveszi valaki, hogy a tavalyi zártkörű lebonyolítás után idén újra – nyilvánosan – megtartják a Szent Jobb körmenetet és szentmisét, akkor sem tud meg többet a megrendezés tényénél. Ez szerepel ugyanis a program aloldalán:

bazilika körmenet

Magán az ünnepi honlapon egyébként legalább kétszer kerül elő az esemény, kis és nagy kezdőbetűvel is rögzítették, de nyilván ugyanarról a programról – ráadásul nem a körmenetről, hanem a szentmiséről – van szó, és ugyanúgy semmi nem derül ki a részletekről.

A Szent István Bazilika honlapján annyival tudható meg több pár nappal az esemény előtt, hogy 9 órakor kinyitják, majd 13 órakor bezárják az épületet. Következik aztán egy plakát, ami jelzi, hogy

17 órakor kezdődik az ünnepi szentmise, amelynek szónoka ezúttal Felföldi László pécsi megyéspüspök lesz.

Az is olvasható a hirdetményen, hogy lesz körmenet, amelyet Erdő Péter bíboros vezet, valamint 15 órától közös imádság és zenés program lesz „ismert résztvevőkkel”.

bazilika körmenet

A Magyar Kurír katolikus hírportálon ugyanez a plakát szerepel, semmi több nem derül ki azokról a bizonyos „ismert részvevőkről”.

A területileg illetékes Esztergom-Budapesti Főegyházmegye honlapján sem a hírek, sem az események között nem sikerült semmilyen információt találni ugyanerről az eseményről.

bazilika körmenet

Meglepő helyen, a retromuzsika.hu honlapon találtunk egyedül hasznos információmorzsát, miszerint „15.00 órától a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve lesz program”.

A kongresszus sajtófőnökét nem sikerült elérnünk, a világtalálkozó honlapján sem került elénk semmilyen vonatkozó információ. Beszéltünk viszont a NEK hírnökei közül Böjte Csabával: a ferences szerzetes elmondta, sok más személlyel együtt őt is felkérték, hogy beszéljen a szentmise előtt. A Szemléleknek adott tájékoztatása szerint vele együtt

a Marosszéki Kodály Zoltán Gyerekkar és csángó fiatalok is megajándékozzák majd műsorukkal a jelenlévőket.

Várhatóan jelen lesz majd az „ismert résztvevők” sorában Tóth Gabi és Szikora Róbert is, de erre vonatkozóan nem találtunk biztos információt.

Nagy talány, hogy a tavalyi távolságtartós, a járványhelyzet miatt csak részben és igen furcsán megtartott eseményt követően idén, amikor lehetőség nyílik a személyes találkozásra, a közös ünneplésre, miért lehet ennyire keveset tudni a Szent Jobb körmenet előtti programokról. A bizonytalanság tényét jól jelzi, hogy az egyetlen hozzászólás megfogalmazója is szeretné tudni, lesz-e, merre lesz körmenet. Kérdése válasz nélkül maradt napok óta, de talán hamarosan kiderül, mi készülődik pontosan.

bazilika körmenet

* * *

FRISSÍTÉS:

Cikkünk megjelenését követően megkereste szerkesztőségünket a NEK sajtófőnöke, és arról tájékoztatott, hogy az iec2020.hu honlap egyik aloldalán, amire több kattintás után sikerült is rátalálnunk, meg lehet tudni, kik lépnek fel az „előkészületi találkozón”.

Az ide kattintva elérhető felületen kiderül, hogy valóban szerepel majd a fellépők között Böjte Csaba, Szikora Róbert és Tóth Gabi egyaránt, ott lesz a Muzsikás együttes, Csókay András is.

Reméljük, cikkünk segíthet, hogy azokhoz is eljusson a program híre, akik szívesen részt vennének az eseményen, de a szerény tájékoztatás miatt eddig nem értesültek a részletekről.

Szabadon elkötelezett - ez a két szó fejezi ki legjobban mindazt, aki vagyok, ahogyan gondolkodom. A párbeszéd a lételemem: rengeteget tanulok a másokkal való dialógusokból. Hiszek benne, hogy mindenkit gazdagabbá tesz, ha kevesebbet ítélkezünk és többet kérdezünk.