Ezért nem áldozhatnak az elváltak (kivéve…)

Nem lehet két házasságban élni. Előfordulhat azonban olyan helyzet, amikor egy rendezetlen életállapotban mégis megengedhető az áldozás.

– Nincs kivétel, nincs B változat – hangsúlyozza Elek László jezsuita szerzetespap a Szemlélek Alapozó újabb videójában, amely szorosan kapcsolódik az előző részhez, amely az Eucharisztiáról szólt. Az alaptéma ezúttal a házasság felbonthatatlansága, amely kapcsán közismert, hogy aki elvált és újraházasodott, az nem áldozhat.

Ennek a „szentségi logikáját” ismerhetjük meg a vlog aktuális epizódjából, amely buzdítást is tartalmaz a rendszeres, gyakori szentáldozásra: ne keressük a kifogásokat – ha nem élünk súlyos bűnben, áldozzunk!

A házasság is szentség, s aki visszaél vele, épp azt a súlyos bűnt követi el, ami miatt nem áldozhat.

Nem lehet ugyanis egy régi és egy új házasságban egyszerre élni, nincs két házasság, csak egy van.

De miért nyitott „kiskaput” Ferenc pápa az Amoris Laetitia kezdetű dokumentumban, kijelentve, hogy lelkipásztori szempontok alapján mérlegelve mégiscsak gyónhat, áldozhat, aki „objektíve bűnös helyzetben” van. Erre is kitér Elek László.

A Szemlélek Alapozó a Szemlélek magazin videósorozata hitünk alapvető kérdéseiről, a katolikus egyház tanításán keresztül.

A sorozat eddig megjelent videói:

A hit élet

Isten szabad szeretete

Az egyház tanításának hitelessége

A bűn a cél elvétése

Tényleg minden templomban jelen van Jézus teste?