Beismerések és felismerések

Esti Tükör, 2021. október 11.

Hétfőről keddre virradóra geomágneses vihar érheti el a Földet, hívta fel a figyelmet az amerikai légkörkutató intézet. Ez a jelenség – amelyet egy úgynevezett napkitörés okozott – a műholdak működése mellett az északi félteke áramhálózataiban is zavart idézhet elő. Magyar területen elvileg nem lesz észlelhető a sajátos vihar, bizonyos országokban viszont éberek meg tudják majd figyelni az „északi fényt”.

vírus gyógyszer
sky.com

A Merck gyógyszergyár kérvényezte tabletta formátumú koronavírus-gyógyszere engedélyezését. A Molnupiravir a korai tesztek szerint mintegy felére csökkentette a kórházi kezelés szükségességének és a halálozásnak az arányát, így különösen azon szegényebb országokban lehet fontos eszköz a járvány elleni harcban, amelyek vakcinákkal való ellátottsága rendkívül alacsony.

vírus gyógyszer
Fotó: Claudio Bresciani/TT News Agency via AFP

Sorra érkeznek a Nobel-díjak bejelentései: ezúttal a közgazdasági terület elismerései találtak gazdákra. A kanadai születésű, Egyesült Államokban dolgozó David Card a munkagazdaságtan területén végzett empirikus kutatásokat, a hollandiai származású Guido Imbenst és az amerikai Joshua Angristot pedig az oksági összefüggések terén végzett munkájukért díjazták.

Nagyinterjút adott a Válasz Online munkatársának Oszkó Péter egykori pénzügyminiszter. A gazdasági területen tevékenykedő korábbi tárcavezető azzal került be a hírekbe nemrég, hogy futóbolondnak nevezte Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelöltet. Ezen kijelentése miatt Oszkó Péter utólag sajnálatát fejezte ki, sőt, szerinte a konzervatív hódmezővásárhelyi polgármester „remek taktikai érzékkel rendelkező politikus”.

vírus gyógyszer
Oszkó Péter (Fotó: Válasz Online / Vörös Szabolcs)

Az említett kormányfő-jelölt sem maradt adós a bocsánatkéréssel, miután hazaárulással vádolt meg bizonyos személyeket. Utólag ő is úgy látja, rosszul fogalmazott.

Akár az is bekerülhetett volna ebbe az összefoglalóba, hogy sokan tiltakoznak a szakmai szervezetek által is elfogadhatatlannak tartott, vendéglátósokat sújtó rendelet miatt, de estére már azt írhatjuk: az ITM rendeletmódosítást kezdeményezett. Így akár az is lehet, hogy mégsem lesz kötelező a szakképesítés egy lángos megsütéséhez.

A Momentum nevű párt éléről távozó Fekete-Győr András beismerte, hogy van még mit tanulnia a politika világában – utódja Orosz Anna lett a szervezet élén, ügyvezető elnökként.

vírus gyógyszer
Alexander Schallenberg (Fotó: Fabrice Coffrini / AFP)

Ausztriában is csere történt egy fontos poszton: az eddigi külügyminiszter, Alexander Shallenberg lett az új osztrák kancellár.

Szabadon elkötelezett - ez a két szó fejezi ki legjobban mindazt, aki vagyok, ahogyan gondolkodom. A párbeszéd a lételemem: rengeteget tanulok a másokkal való dialógusokból. Hiszek benne, hogy mindenkit gazdagabbá tesz, ha kevesebbet ítélkezünk és többet kérdezünk.