Fogjunk össze a békés közbeszédért!

A kezdeményezéshez szabadon lehet csatlakozni: egyetlen aláírással bárki elősegítheti, hogy a romboló kijelentések helyét átvegyék az építő megszólalások.

„rothadt lelkű gátlástalan szemétláda, egy aljas görény”

„bajszos szar”

„szerencsétlen, gumikeresztény, senkiházi”

„egy szar ember, egy jellemtelen, köpönyegforgató senki”

„rémisztő képződmények”

„demens vénember”

Néhány példa a közelmúltból, amelyek hűen mutatják, milyen mélyre süllyedt a magyarországi közbeszéd színvonala. Az olvasók is bizonnyal hamar ki tudnák egészíteni a fenti listát, ami megerősíti: nagy a baj.

Elhatároztuk, hogy szeretnénk konkrét lépést tenni a pozitív változásért, ezért arra hívunk minden embert, aki egyetért velünk, hogy csatlakozzon az alábbi felhíváshoz. A petíciót ide kattintva lehet aláírni, akár anonim módon is.

* * *

Mi, ennek a felhívásnak az aláírói olyan országban szeretnénk élni, amelyben tisztelettel szólunk egymáshoz és egymásról a magánéletben és a közbeszédben, akkor is, ha nem értünk mindenben egyet.

Meggyőződésünk, hogy nemzetünk békés fejlődését a különböző nézőpontok megismerése, az egymás megértését szolgáló párbeszéd szolgálja, míg az egyoldalú nézetek, a kirekesztő, a másokat emberségükben megalázó kijelentések nehezen gyógyuló sebeket okoznak a társadalomban. A szavaknak következményei lehetnek; jó vagy rossz tettekké válhatnak.

Elszomorítónak tartjuk, hogy napjainkban az építő, gyógyító üzenetek mellett túlsúlyba kerültek a bántó, sértő, indulatos, romboló megszólalások, láthatatlan falakat építve egy nemzeten belül is családtagok, munkatársak, állampolgárok közé.

Miközben megértésre, békére vágyunk, értetlenül állunk az előtt, hogy vannak, akik élen járnak a tiszteletet, emberséget nélkülöző, gyakran szélsőséges nyilvános megszólalásokban, nem riadva vissza még vallási vezetők sértegetésétől sem.

Nem szeretnénk olyan országban élni, ahol némelyek újabb és újabb ellenségképet, kiszolgáltatott kisebbségeket állítanak méltatlan támadások célkeresztjébe. Úgy gondoljuk, hogy az ilyen felelőtlen vádaskodás feszültséget, félelmet, agressziót kelt a magyar társadalomban.

Kérjük a döntéshozókat, közéleti szereplőket, a tudományos, kulturális élet képviselőit, újságírókat, médiaszemélyiségeket és minden olyan embert, aki aktívan részt vesz a közgondolkodás formálásában, hogy saját lehetőségeivel járuljon hozzá a közbeszéd békésebbé formálásához! Emeljük fel szavunkat minél többen a romboló, kártékony, kirekesztő, emberséget nélkülöző megszólalások ellen!

Legyen igazi békesség közöttünk!

Gundel Takács Gábor
Kepes András
Acél Anna
Hodász András
Sáhó Eszter
Gégény István

 ÉN IS ALÁÍROM