Úgy tűnik, a Black Friday az új ádventi vásár

Black Friday
focus.it

Az ajándékhalmozási roham nem vész el, viszont ha átalakul, az még jót is hozhat magával.

Kevés olyan örökzöld társadalmi téma létezik, mint a minél előbb kezdődő karácsonyi össznépi nagybevásárlósdi. Olyannyira nem új a jelenség, hogy

a 2014-ben még blogként indult Szemlélek LEGESLEGELSŐ BEJEGYZÉSE IS EZT A TÉMÁT TÁRGYALTA.

Itt van a november újra, ám két dolog együttállása egy kicsit sajátossá teszi a mostani pánikszerű mindent-is-meg-kell-venni társas játékot. Az egyik adottság a járvány negyedik hullámának fokozódása, amely azt vetíti előre, hogy már az idei ádventet is nagy valószínűséggel egymástól távol fogják tölteni az embereket, karácsonyozni pedig még inkább jobb lesz a legszűkebb családi körben – a másik lehetőség ugyanis a kórház.

Black Friday
Fotó: Balázs Attila / MTI

Ki tudja, talán erre is tekintettel idén már nem 1-2 nappal nyújtották meg a kereskedők a Black Friday nevű akcióhullámot, hanem szinte az egész november egy véget nem érő feketepéntekezés. Akit a statisztikai részletek érdekelnek, itt olvashat érdekességeket arról, hogy még a hitelek is akciósak ilyenkor.

Mi következik mindebből? Leginkább az, hogy

akinek mindenképp meg kell vennie azt, amit nem hagyhat a boltokban, egészségügyi és – elvileg – pénztárcakímélő okokból is jó eséllyel le fogja tudni a csomagtartó megpakolását novemberben.

Decemberre így – remélhetőleg – nem marad más, mint a webáruházak honlapjai és/vagy az akciós újságok bújása, pénztárakhoz vezető sorokban várakozás helyett lecsendesedni, időt szánni magunkra, a hozzánk legközelebb álló személyekre, a benső rendeznivalóinkra.

Várakozni, valami egészen más ajándékra.

Hirdetés
Szabadon elkötelezett - ez a két szó fejezi ki legjobban mindazt, aki vagyok, ahogyan gondolkodom. A párbeszéd a lételemem: rengeteget tanulok a másokkal való dialógusokból. Hiszek benne, hogy mindenkit gazdagabbá tesz, ha kevesebbet ítélkezünk és többet kérdezünk.