Úgy tűnik, a Black Friday az új ádventi vásár

Az ajándékhalmozási roham nem vész el, viszont ha átalakul, az még jót is hozhat magával.

Kevés olyan örökzöld társadalmi téma létezik, mint a minél előbb kezdődő karácsonyi össznépi nagybevásárlósdi. Olyannyira nem új a jelenség, hogy

a 2014-ben még blogként indult Szemlélek LEGESLEGELSŐ BEJEGYZÉSE IS EZT A TÉMÁT TÁRGYALTA.

Itt van a november újra, ám két dolog együttállása egy kicsit sajátossá teszi a mostani pánikszerű mindent-is-meg-kell-venni társas játékot. Az egyik adottság a járvány negyedik hullámának fokozódása, amely azt vetíti előre, hogy már az idei ádventet is nagy valószínűséggel egymástól távol fogják tölteni az embereket, karácsonyozni pedig még inkább jobb lesz a legszűkebb családi körben – a másik lehetőség ugyanis a kórház.

Black Friday
Fotó: Balázs Attila / MTI

Ki tudja, talán erre is tekintettel idén már nem 1-2 nappal nyújtották meg a kereskedők a Black Friday nevű akcióhullámot, hanem szinte az egész november egy véget nem érő feketepéntekezés. Akit a statisztikai részletek érdekelnek, itt olvashat érdekességeket arról, hogy még a hitelek is akciósak ilyenkor.

Mi következik mindebből? Leginkább az, hogy

akinek mindenképp meg kell vennie azt, amit nem hagyhat a boltokban, egészségügyi és – elvileg – pénztárcakímélő okokból is jó eséllyel le fogja tudni a csomagtartó megpakolását novemberben.

Decemberre így – remélhetőleg – nem marad más, mint a webáruházak honlapjai és/vagy az akciós újságok bújása, pénztárakhoz vezető sorokban várakozás helyett lecsendesedni, időt szánni magunkra, a hozzánk legközelebb álló személyekre, a benső rendeznivalóinkra.

Várakozni, valami egészen más ajándékra.

Szabadon elkötelezett - ez a két szó fejezi ki legjobban mindazt, aki vagyok, ahogyan gondolkodom. A párbeszéd a lételemem: rengeteget tanulok a másokkal való dialógusokból. Hiszek benne, hogy mindenkit gazdagabbá tesz, ha kevesebbet ítélkezünk és többet kérdezünk.