Az én házam a te házad?

Katolikus közösségeknek szóló útmutatót és jógyakorlat-gyűjteményt adott ki a Vatikán, mely segít az újonnan érkezők, a miénktől eltérő kulturális háttérrel rendelkezők befogadásában.

– Növekedjünk a találkozás örömében és ismerjük fel az új életet, melyet a migráció hoz magával! – erre hívja Ferenc pápa a katolikus közösségeket az új lelkipásztori iránymutatás kiadásának alkalmából, amely a más kultúrából érkezők szolgálatával foglalkozik. Az angolra, spanyolra és olaszra lefordított 35 oldalas dokumentumot, és a 20 oldalas jógyakorlat-gyűjteményt március 24-én publikálták, adta hírül a cruxnow.com.

– Az útmutató arra hív minket, hogy kiszélesítsük az utat, amellyel egyházi létünket megtapasztalhatjuk. (…) A legnagyobb krízisek közepette, mint a pandémia és a háborúk, amelyeket most is tapasztalunk, a szűk látókörű, agresszív nacionalizmus, és a szélsőséges individualizmus megtöri és megosztja egységünket a világban és az egyházon belül egyaránt – írja Ferenc pápa az előszóban.

Az útmutató abban is segít, hogy Ferenc pápa elképzelése alapján miként lehet még szélesebb körben értelmezni a „mi”-t, az egész emberiségre és az egyházra vonatkozóan egyaránt.

A közösségbe érkezők a plébániák újragondolásának kihívását is magukkal hozhatják:

ahelyett, hogy egy egymást jól ismerő kis faluként működnének, amelyekben az újonnan érkezőkre külsősként tekintenek, legyenek mindig nyitottak a befogadásra.

– Az országba érkezőknek nem kellene másodrendű állampolgároknak érezniük magukat, hanem a közösség, az egyház teljesjogú tagjainak, egy egyedülálló „mi” részének – áll ki mellettük az útmutató, amely hangsúlyozza, hogy itt nem az asszimilációról van szó, hanem sokkal inkább a gazdagodás lehetőségéről, és a közösség minden tagjának fejlődéséhez vezető útról.

A katolikus közösségek arra hivatottak, hogy hidakat építsenek az újonnan érkezőkkel,

hogy a „találkozás kultúráját” hirdessék, olvasható a dokumentumban, amely mindannyiunkat arra buzdít, hogy növekedjünk a szabadságban, mely mentes minden félelemtől, különösen a téves felfogásokon alapuló félelmektől.

FORRÁSCruxnow.com
Formálnak a szavak, formálom a szavakat - nem tudom, melyik volt előbb. Az azonban biztos, hogy megrekedtem a miért?-korszakban. Keresem a válaszokat, de az idő múlásával, csak egyre több a kérdésem.