Fuldoklik a Duna-part a műanyagban

Jelentős mennyiségű műanyag hulladéktól szabadították meg a Szentendrei-sziget egy részét a Greenpeace Magyarország és a Maradjanak a FÁK a Rómain civil csoport önkéntesei április 17-én.

Ahogy összefoglalójukban írják, a Szentendrei Duna-ág melletti erdős területen felhalmozódott szemét számottevő része kiürült PET-palack volt, mely leginkább olyan jól ismert nagyvállalatoktól származik, mint a Coca-Cola, a PepsiCo és a Szentkirályi Magyarország Kft.

„23 aktivista bevonásával, összesen 80 zsák hulladékot gyűjtöttünk össze a Szentendrei-szigetre szervezett szemétszedés alkalmával. 500 méteres partszakaszt tudtunk megtisztítani, a begyűjtött hulladék közel kétharmada, mintegy 2000 darab műanyagszemét volt, döntő többségben PET-palack. A szétválogatott műanyagot újrafeldolgozó üzembe juttattuk el, de a Duna által évek alatt lerakott szemétből rengeteg maradt még a szigeten, ezért arra buzdítunk másokat is, hogy ha arra járnak és tehetik, gyűjtsék a hulladékot. Mi biztosan folytatjuk a munkát.“ – nyilatkozta Tóth-Kalló Éva, a Maradjanak a FÁK a Rómain civil csoport önkéntese.

A begyűjtött és átvizsgált 2000 darab műanyag hulladék mintegy harmada (624 db) volt beazonosíthatóan egy adott márkához, illetve vállalathoz köthető.

A beazonosított szemét több mint fele, 325 darab PET-palack a Coca-Colától származott. Az eredmény nem meglepő: nemzetközi márkavizsgálatok szerint is a Coca-Colától származik a világon a legtöbb környezetbe kijutó műanyag hulladék. A második helyen a Pepsihez köthető italcsomagolások végeztek a cégtől származó 101 darab PET-palackkal (16%), míg a harmadik helyre a Szentkirályi Magyarország került 56 darab (9%) palackkal. A műanyag szennyezettség súlyosságát jelzi, hogy a márkavizsgálat során az aktivisták 25 darab, szinte egy az egyben megmaradt Margitszigeti Kristályvizes palackot is találtak, melyet körülbelül egy évtizeddel ezelőtt kivontak a forgalomból. Ez is azt támasztja alá, hogy a természetbe kikerült PET-palackok még hosszú évtizedekig szennyezik a környezetet, mikroműanyagokra töredezve pedig évszázadokon keresztül további komoly fenyegetést jelentenek élővilágunkra.

Simon Gergely, a Greenpeace kampányfelelőse, vegyianyag-szakértő elmondta: „Azt várjuk a cégektől, hogy segítsenek kilábalni a nagyrészt általuk okozott műanyagválságból úgy, hogy felhagynak végre az eldobható csomagolóanyagok használatával. A kormánynak pedig jogszabályokkal kell köteleznie a cégeket az egyszer használatos italcsomagolások garantált újrahasznosítására és újratöltésére. Előrelépés, hogy a közelmúltban elfogadott törvény értelmében 2023-ban Magyarországon is bevezetik a kötelező visszaváltási rendszert, azonban az igazi megoldást a tartós, újratölthető, újrahasználható csomagolóanyagok jelentenék a műanyagszennyezés megfékezésére.”

De nem csak a kormány és a multik, a fogyasztók is sokat tehetnek.

Legelsősorban nem kéne a hulladékot eldobálni. A Duna-parton összegyűjtött palackok és szemét java nyilvánvalóan soha nem látott kukát, egyszerűen valaki eldobta őket. Minden kirándulás része, hogy a szemetet nem hagyom ott a természetben, hanem magammal viszem és kidobom. Ha már eljutottunk a kukáig, akkor lehetőség szerint éljünk a szelektív hulladékgyűjtés lehetőségével! Még mindig csak a legyártott műanyag kb. 10%-a kerül újrafeldolgozásra, van még hova fejlődni. De az alapvető döntés a vásárláskor történik. Ha már Coca-Cola, vagy Pepsi termék, akkor PET palackos, vagy alumínium dobozos kiszerelésben vásárolom meg? Palackos vizet veszek, vagy viszem magammal a kulacsom? Ha megváltoznak a vásárlói szokások, akkor ahhoz a gyártók is alkalmazkodni fognak.

Bőven van tehát még tennivaló, és mindenki, a szabályalkotók, a multicégek és az egyszeri fogyasztó is hozzáteheti a magáét. A felelősség mindannyiunké.

FELHASZNÁLT IRODALOMGreenpeace
Aki kíváncsi, nem öregszik meg. Amíg vannak igazi kérdéseink, addig kapunk igazi válaszokat. Amíg tudunk ezekről indulatmentesen beszélgetni, addig van esély, hogy minden nap egy picit bölcsebbek és jobbak legyünk. Ezért vagyok ennek az értékközösségnek a tagja.