A norvég ikrek üzenik: az a jó, ha szomjas vagy

Nem tudsz mit kezdeni Pünkösd ünnepével? Ez a két hölgy szívesen segít neked.

Itt van az a bizonyos tavaszvégi hosszú hétvége újra, és végre már a kimozdulás is megengedett, persze ésszel, felelősséggel. Mégsem könnyű mit kezdeni magával a lehetőséggel, amit Pünkösd tartogat…

Pedig épp a szabadságról, a nyitásról, a kimozdulásról szól ez az ünnep, és nem csupán átvitt értelemben, képletesen.

Pünkösd lényege a saját magunk bezártságából való kilépés, a mások felé indulás, lelkünk ajtajának és ablakainak szélesre tárása.

Nevezhetnénk akár az írott szabályok lélekkel való megtöltése ünnepének is, de szoktak az egyház születésnapjaként is hivatkozni rá.

A norvég ikerpár, Ingelin Reigstad Norheim és Hildegunn Garnes Reigstad – művésznevükön a Garness duó – a szomjas létállapot oldaláról közelítik meg ugyanezt. Pünkösdi daluk, amit az Oslo Gospel Kórus tagjaiként adtak elő a fenti videón egy hollandiai koncertjükön, a be nem töltöttségtől indul ki, amelyen énekük szerint a Lélek tud változtatni.

A felvétel azt is bemutatja, hogy nem kell feltétlenül harsánynak, ritmusosnak lennie a lélekhívásnak.

A Garness duó tagjai a kórusban éneklés mellett a saját útjukon is lelkesen járnak, itt van például egy házilagos felvételük 2008-ból:

Ez pedig egy zenés videó arról, hogy milyen is az, amikor együtt énekelnek a norvég dalnokok:

Szabadon elkötelezett - ez a két szó fejezi ki legjobban mindazt, aki vagyok, ahogyan gondolkodom. A párbeszéd a lételemem: rengeteget tanulok a másokkal való dialógusokból. Hiszek benne, hogy mindenkit gazdagabbá tesz, ha kevesebbet ítélkezünk és többet kérdezünk.