Készek vagyunk az anya kiáltását is meghallani? – Komment-tár #6

Kommentelőink az előző héten is tartalmas gondolatokkal kapcsolódtak témáinkhoz – ez bátorít minket az őszinte párbeszéd folytatására.

A Komment-tár-sorozat küldetése, hogy rendszeresen merítsünk az olvasói reakciók bőséges terméséből, újraolvassuk az esetleg szem elől tévesztett vagy elfeledett észrevételeket.

Nem a legjobb hozzászólásokat gyűjtjük egybe, és szerkesztjük cikké, nem is azokat, amelyekkel leginkább egyetértünk – a válogatás célja továbbra is a közös gondolkodás, a párbeszéd támogatása.

Hozzászólni ér, sőt nagyon örülünk minden építő megjegyzésnek!

Kész arra, hogy meghallgassa a magzat szívhangját?

„A nem kívánt terhességet hordozó, válsághelyzetben lévő anyát a legkevésbé sem érdekli, hogy te milyen morális igazságot akarsz vele megértetni. Neki ott és akkor azt kellene megérteni, hogy nem lesz vége az életének akkor, ha megszüli ezt a gyermeket, mert segítséget fog kapni. (…)”

„(…) Gyermekek életéről van szó, ami fölött a keresztény tanítás szerint nem mi rendelkezünk. Valóban, gyengéden és sok szeretettel kell(ene) az abortuszon gondolkodó nők felé fordulni, de válsághelyzetek megoldásához elsőként prioritásokat kell meghatározni. Vajon egy gyermek élete vagy pedig egy felnőtt sebezhető lelkivilága-e az előbbre való? Vajon ki az, aki meg tudja mondani előre, mi a jó Isten szándéka a megfogant élettel (és az anyjáéval)? Igen,

nagyon fontos, hogy reményt adhassunk az anyának, hogy megtalálja magában az erőt a válság megoldására.

Ehhez viszont minden információt meg kellene kapnia, és elfogadást, szeretetet stb. Én egyetértek a rendelettel, a cikkíró által felvázolt módon végrehajtva.”

„Ha azt akarjuk, hogy kevesebb abortusz legyen, nem kéne kiszorítani az iskolából a felvilágosítást, a fiataloknak elérhetővé kell tenni a fogamzásgátlást, az egyedülálló, terhes, anyagilag rászoruló nőknek azt, hogy méltó körülmények közé tudjanak gyereket szülni és nevelni. A megerőszakolt, bántalmazott nőknek ingyen biztosítani a pszichológust, abbahagyni az áldozathibáztatást, olyan rendőröket képezni és olyan törvényeket hozni, akik képesek a nemi erőszakot és a családi erőszakot kideríteni és büntetni. (…) Ha ez mind megvan, akkor sokkal könnyebb lenne meggyőzni a nőket, hogy tartsák meg a gyereküket. (…) Amikor a magzat megfogant, akkor ketten voltak ott. Hol maradnak az apák ebben a történetben. Az apák, akik nem vállalják a gyereket, az apák, akik verik, magukra hagyják a párjukat, a férfiak, akik megerőszakolták a nőt. Nekik kinek a szívhangját kell meghallgatniuk?”

„(…) A fegyveres erőknél minden katonát arra kellene kötelezni, hogy először hallgassa meg az ellenfélnek tekintett ártatlan, és konfliktusba belerángatott ember szívhangját, utána húzza meg a ravaszt.”

„(…) iszonyú fontos lenne ott akkor szeretettel, empátiával odaállni és azt mondani, hogy megoldódik, képes vagy rá, vagy nem vagy egyedül.”

„(…) Te ilyet tudsz ígérni felelősen? Sajnos ma Magyarországon az a helyzet, hogy ha szegény vagy, ha beteg gyermeket szülsz, akkor nagyrészt egyedül maradsz, kétségbeejtő helyzetben. Tehát először egy szociális hálót kellene építeni.”

Gundel Takács Gábor: Ez így szélmalomharc

„Aki politizál, az találkozik másként gondolkodókkal, Aztán felfedezi, hogy köztük is vannak értékek.”

„(…) Nem marakodnunk kellene és mutogatnunk, hanem

össze kellene fognunk, hogy ne működhessen az „Oszd meg és uralkodj!” technika,

aminek eredményeképpen most választási autokráciában és hibridrezsimben vergődik az ország lakosságának nagy része.”

„(…) Régen túl vagyunk már azon, hogy bal és jobb, liberalizmus és konzervativizmus áll szemben egymással. Egy teljesen cinikus és hazug, diktatórikus rezsim áll szemben minden tisztességes emberrel.”

Sokszor úgy tűnik, hogy egészen jó emberek vagyunk, pedig…

„Az önvizsgálat nagyon felszabadító, amikor saját okoskodásom helyett az Úr tükrében nézegetem magam.”

„Kulcsszó: alázat”

„Szentül meg vagyok győződve arról, hogy lesz „számonkérés”. Sajátos formában, persze, olyasképp, hogy szembesülnünk kell minden rossz érzéssel, amit másoknak okoztunk. És azt már nem szálka-gerendaként, hanem a maga valóságában, fájdalmas lesz.”

Bölcskei Gusztáv: Szereptévesztésben vagyunk

„Az egyháznak elsőnek kellene megszólalni, és utoljára kellene hallgatni. Fordítva ülnek a lovon.”

„Ha nem belülről, akkor kívülről fog bekopogtatni a valóság. Valakinek vállalnia kell a hír mondását, még akkor is, ha ez éppen nem öröm, nem várható siker és nem is látszik ilyesmi a láthatáron…”

Miért ragaszkodunk egy igazságtalan pénzügyi rendszerhez?

„(…) amit Isten elvár tőlünk, a mértékletesség, szorgalom, tisztesség, megbízhatóság, nagylelkűség, szolidaritás. Ezek az erények a keresztény gazdaság szereplőinek jellemzői. Az ilyen erényekkel megáldott vállalkozók pedig olyanok mint a jó talajra hullott mustármag.
Neves közgazdász kollégáknak – ezek közül – jó szívvel ajánlom figyelmükbe a mértékletességet. A mértékletesség különösen az az erény, ami orvosolhatja az igazságtalan termelési-, és fogyasztási elosztást a nemzetállamokon belül, de globális szinten is.
És ehhez nem kell társadalmi szintű intézkedéseket hozni. Csak evangelizálni….”