Egyre több külföldi név szerepel a magyarországi papok listáján

A jelenség nem új, de a tendencia beszédes.

Jó ideje beszédtéma, hogy paphiány van hazánkban, bár azt is tudják az összképet árnyaltan látni képes személyek, hogy egyrészt Európában és más kontinensen is hasonló tendencia mutatkozik, másrészt a papok száma az aktív hívek számához nagyjából hasonlóan változik, ráadásul talán eddig volt inkább papbőség.

Az mindenképp felismerhető, hogy amíg a struktúra lassan alkalmazkodik az aktuális helyzethez, addig a létező papság terhei sokasodnak,

a koronavírus járványa ráadásul jelentősen felgyorsította a hazai klerikusok létszámának csökkenését.

Ebben a helyzetben érdemes felismerni, hogy sem a világegyház, sem a hazai katolikus egyház vezetői nem ülnek karba tett kézzel, várva, hogy a helyzet megoldja önmagát. Nem az egyetlen, ám igencsak szembetűnő jele ennek az aktivitásnak a személyi változások nyaranta nyilvánosságra kerülő, egyházmegyékre lebontott listája. Eddig is fel-feltűnt néhány nem túl magyarosan csengő név az áthelyezéseket felsoroló közleményekben, de 2021-ben még kevésbé számítanak ritkaságnak a külföldi származású papok.

A Magyar Kurír összefoglaló cikkében, az egyházmegyés papok listáján olvasható

Jorge Luís Altamirano Mendez, Noel Benedict Tajos, Carlo Fumagalli, Petru Mogda, Michele Baggi, Alessandro Caprioli, John Simoneau, Fernandes Loyd Pradeep

neve, a Szeged-Csanádi Egyházmegyében szolgál továbbá Amanso Brendan Chika és Nnadi Omyedikacshi Benjamin is.

Ki tudja: valóban erre vezet a jövő egyházának útja?

Szabadon elkötelezett - ez a két szó fejezi ki legjobban mindazt, aki vagyok, ahogyan gondolkodom. A párbeszéd a lételemem: rengeteget tanulok a másokkal való dialógusokból. Hiszek benne, hogy mindenkit gazdagabbá tesz, ha kevesebbet ítélkezünk és többet kérdezünk.