Megjelent a Tízparancsolat 2.0

Meghökkentő cím, elgondolkodtató tartalom, izgalmas kérdések.

Legalább egy pillanatra mindenkit megállít annak az új magyar akcióthrillernek a címe, amelyet három jól ismert forgatókönyvíró közös munkájának köszönhetünk. A Tízparancsolat 2.0 azonban nem új törvényeket fogalmaz meg, hanem bemutatja, hogyan lehet értelmezni napjainkban a több mint kétezer éves parancsokat, méghozzá hátborzongató módon.

A tízparancsolat megszegése

A thriller cselekménye napjainkban játszódik Budapesten, habár helyenként egy-egy vidéki helyszín is felbukkan. A központi karakterek közül kiemelkedik egy kamasz lány (Mara) és ötvenes apja, ezáltal az olvasók könnyen azonosulhatnak a két főhős valamelyikével, legyenek fiatalok vagy érett felnőttek. A történet tehát mindenkinek szól, csakúgy, mint a tízparancsolat, viszont jelen esetben nem konkrét pontokat olvasunk, hanem a több mint kétezer éves parancsok modern értelmezését. Történetesen Mara és kamaszkorú barátai eljátszanak az ötlettel, hogy vajon mi történne, ha a tízparancsolatot like-vadászatra használnák, és minden egyes előírást megszegnének. Ha videót készítenének a szülőkkel szembeni durva bánásmódról, vagy magáról a paráznaságról? Kezdetben ez nem több egy eltúlzott diákcsínynél, viszont ahogy halad a történet, úgy nő a tét.

A Tízparancsolat 2.0 hőse egészen a gyilkosságig megy,

de a paráznaságból, a lopásból, a hazugságból és a szülővel (az apával) szembeni tiszteletlenségből is nagy dózist kap az olvasó. A kamasz lány már úgy viselkedik, akár egy prostituált, ezzel szándékosan hergelve saját édesapját, méghozzá mindezt édesanyja halála után. Igaz, az apát sem kell félteni: politikusként a hazugság megtestesítőjévé válik. A lány mindvégig lépésről lépésre feszegeti a tízparancsolat írott szabályait, miközben alig néhány hete vesztette el saját édesanyját, aki öngyilkosságot követett el. A történet nem kíméli az olvasót, kendőzetlenül ír az emberi bűnök elkövetéséről.

Ma nehezebb betartani a parancsokat?

Anélkül, hogy bármilyen titkot elárulnánk, elmondhatjuk, hogy a kamaszok like-vadászata hatékony, az emberek valóban kaphatók a tízparancsolat megszegésére, és szívesen követik annak eseményeit. A Tízparancsolat 2.0 írói pedig ezzel rávilágítanak, hogy bizony mindannyian kísértések között élünk, és van, aki ellenáll neki, van, aki hajszolja, és olyan is, aki nemes egyszerűséggel engedi, hogy megkísértse a gonosz. Ilyen a politikus apa, aki hol hajtja a rossztetteket, hol pedig egyszerűen sodródik az árral, és így követi el egymás után az újabb bűnöket,

a végén pedig már a gonosz hajtja,

egészen addig, hogy öngyilkosságba kergeti saját feleségét. Ez történik akkor, amikor egy ember az ördög oldalára áll? De mi a helyzet a lányával, aki tudatosan és eltökélten halmozza a bűnös cselekedeteket? Végül a legbrutálisabb tettekre is készen áll, csakhogy megszegje a parancsokat.

Herendi Gábor (a Toxikoma, a Kincsem és a Valami Amerika forgatókönyvírója), Divinyi Réka (a Valami Amerika 2-3 és a BUÉK forgatókönyvírója), valamint Réti László (a Budapest Boulevard és a Kaméleon fogatókönyvírója) a Jaffa Kiadó gondozásában megjelent Tízparancsolat 2.0 című kötettel egyértelműen rávilágítanak arra, hogy a bűnhöz vezető útra milyen könnyen ráléphet az ember – nem kell hozzá más, mint önzőség, hiúság és gőg. Ezzel szemben

a parancsok megtartása mai társadalmunkban igazi kihívássá vált,

mert mondjuk nem elég trendi – vagyis nem ér sok like-ot, vagy nem hoz zsíros üzletet.

Megtartó erő?

Kábítószerhasználat, nyilvános hazugságok, rögzített szexjelentek, a közvélemény megvezetése, a család semmibevétele, pénz, pénz és még több pénz. Leginkább ezekre fókuszálnak a tízparancsolat megszegői, miközben a történet az ijesztő valóságot ábrázolja a mindennapi emberekről, akik mi magunk is lehetnénk. Mintha a könyv minden sötét cselekménye jobb belátásra intene: ahogy olvassuk a megbotránkoztató eseményeket, úgy válik egyre taszítóbbá a bűn, mert

rámutat, hogy bűnből csak újabb bűn születhet,

és a gyilkosság végül csak egy bűn lesz a sok között. Mondhatnánk, hogy így járnak azok, akik a bűn útjára lépnek, de ezt a tanulságot hagyjuk meg a magyar forgatókönyvírók csapatának, mi inkább azt mondjuk: ha lehet, maradjunk a jó úton. Mert sosem lehet tudni, hogy végül mi történik, ha csak a vicc vagy az önzőség kedvéért utat tévesztünk. Mózes törvényei több mint kétezer év után is ugyanolyan jelentőséggel bírnak, mint a múltban bármikor. Az már más kérdés, hogy sosem volt olyan nehéz betartani a tízparancsolatot, mint mai világunkban.