Újabb református egyházi vezető távozhatott, a Balog-ügy lehet a háttérben

A kegyelmi botrány tovább érezteti hatását a vallási közösségben.

Néhány hete megírtuk, hogy lemondott az egyik református püspök. Azért volt különösen érdekes a hozzánk eljutott információ, mert bár a lemondás és híradásunk között több nap eltelt, még saját közvetlen munkatársa is tőlünk értesült Pásztor Dániel döntéséről. Cikkünk megjelenést követően hivatalosan is elismerték a lemondás tényét. Most újabb hasonló helyzettel szembesültünk: a Magyarországi Református Presbiteri Szövetség honlapján Bor Imre szerepel elnökként, és semmilyen jele nincs annak, hogy ne ő lenne ennek a fontos „világi” vallási szervezetnek az első embere. Mégis több független forrásból

úgy értesültünk, hogy már nem Bor Imre a szövetség elnöke.

Az indoklásban is egyeznek a szerkesztőségünkhöz érkezett jelzések: a korábban paksi polgármesteri posztot is betöltő személy állítólag nem tudott azonosulni Fekete Károly tiszántúli püspöknek a Balog Zoltán kegyelmi ügye kapcsán tanúsított hozzáállásával, ezért nem kívánta folytatni elnöki tevékenységét.

Így néz ki a presbiteriszovetseg.hu honlap elnökségi aloldala 2024. május 24-én

Bor Imre a Dunamelléki Református Egyházkerület honlapja szerint Balog Zoltán püspök közvetlen munkatársa: presbiteri főjegyzőként az egykori miniszter által irányított egyházi szervezetnél továbbra is fontos vezetői posztot tölt be.

Bár többen felhívták figyelmünket, hogy nem sok reményét látják hivatalos visszajelzésnek – a Pásztor Dániel helyzete kapcsán küldött sajtóérdeklődésünkre hetek óta, a mai napig nem kaptunk választ –, megkerestük a Magyarországi Református Presbiteri Szövetséget, remélve, hogy segítenek tisztázni, történt-e tisztújítás, ki vezeti jelenleg a szervezetüket.