Gondok a Szputnyik körül, történelmet ír a SpaceX

Esti Tükör, 2021. szeptember 16.

Erős napot zárt magyar szempontból (is) az Európai Unió központja. Oroszország és Kína ügyében is szavaztak csütörtökön az Európai Parlamentben, ám mindkét alkalommal a Fidesz és a KDNP EP-képviselői nélkül: az említett politikusok az igen / nem / tartózkodás hármasából ugyanis a negyedik lehetőséggel élve nem vettek részt e témákat érintően a döntéshozatalban.

SpaceX
hvg.hu

A Mandiner beszámolója szerint az Európai Bizottság ugyanezen a napon olyan ajánlásokat mutatott be az EU-tagállamok számára, amelyek célja az unióban dolgozó újságírók biztonságos munkavégzésének fokozása. Ennek egyik oka, hogy a bizottság szerint a női újságírók több fenyegetésnek vannak kitéve, mint férfi kollégáik.

Az viszont már az Egészségügyi Világszervezet (WHO) döntésének következménye, hogy fel lett függesztve a koronavírus elleni Szputnyik V vakcina engedélyeztetésének folyamata, miután aggályok merültek fel a gyártás kapcsán. Noha az orosz vakcinát világszerte több tucat országban használják, ahhoz, hogy a Szputnyik V a beutazási feltételeknél is egyenrangúvá váljon a többi oltóanyaggal, szükség lenne arra, hogy a WHO mellett az Európai Gyógyszerügynökség is jóváhagyja azt.

SpaceX
index.hu

Az összes kontinensen túlmutató dolog is történt pár órája: űrturistákból álló legénységgel indult Föld körüli pályája felé egy automatizált űrkapszula. A háromnapos történelmi út során az amatőr asztronauták a Nemzetközi Űrállomás keringési pályájánál földi szempontból magasabban keringenek, így is másfél óra alatt megkerülik a bolygónkat.

Nemzetközi érintettségű, de magyar vonatkozású információ, hogy karlendíteni sem szabad akárhogyan a lelátókról, nehogy félreértsenek. Aki segítségére siet a drukkereknek: Kubatov Gábor.

SpaceX
via 444.hu

Egy pécsi iskolában pedig kötelezővé tették az arcmaszk használatát, miután karanténba került egy teljes osztály.

Szabadon elkötelezett - ez a két szó fejezi ki legjobban mindazt, aki vagyok, ahogyan gondolkodom. A párbeszéd a lételemem: rengeteget tanulok a másokkal való dialógusokból. Hiszek benne, hogy mindenkit gazdagabbá tesz, ha kevesebbet ítélkezünk és többet kérdezünk.