Gondok a Szputnyik körül, történelmet ír a SpaceX

SpaceX
spacejunkie.hu

Esti Tükör, 2021. szeptember 16.

Erős napot zárt magyar szempontból (is) az Európai Unió központja. Oroszország és Kína ügyében is szavaztak csütörtökön az Európai Parlamentben, ám mindkét alkalommal a Fidesz és a KDNP EP-képviselői nélkül: az említett politikusok az igen / nem / tartózkodás hármasából ugyanis a negyedik lehetőséggel élve nem vettek részt e témákat érintően a döntéshozatalban.

SpaceX
hvg.hu

A Mandiner beszámolója szerint az Európai Bizottság ugyanezen a napon olyan ajánlásokat mutatott be az EU-tagállamok számára, amelyek célja az unióban dolgozó újságírók biztonságos munkavégzésének fokozása. Ennek egyik oka, hogy a bizottság szerint a női újságírók több fenyegetésnek vannak kitéve, mint férfi kollégáik.

Az viszont már az Egészségügyi Világszervezet (WHO) döntésének következménye, hogy fel lett függesztve a koronavírus elleni Szputnyik V vakcina engedélyeztetésének folyamata, miután aggályok merültek fel a gyártás kapcsán. Noha az orosz vakcinát világszerte több tucat országban használják, ahhoz, hogy a Szputnyik V a beutazási feltételeknél is egyenrangúvá váljon a többi oltóanyaggal, szükség lenne arra, hogy a WHO mellett az Európai Gyógyszerügynökség is jóváhagyja azt.

SpaceX
index.hu

Az összes kontinensen túlmutató dolog is történt pár órája: űrturistákból álló legénységgel indult Föld körüli pályája felé egy automatizált űrkapszula. A háromnapos történelmi út során az amatőr asztronauták a Nemzetközi Űrállomás keringési pályájánál földi szempontból magasabban keringenek, így is másfél óra alatt megkerülik a bolygónkat.

Nemzetközi érintettségű, de magyar vonatkozású információ, hogy karlendíteni sem szabad akárhogyan a lelátókról, nehogy félreértsenek. Aki segítségére siet a drukkereknek: Kubatov Gábor.

SpaceX
via 444.hu

Egy pécsi iskolában pedig kötelezővé tették az arcmaszk használatát, miután karanténba került egy teljes osztály.

Szabadon elkötelezett - ez a két szó fejezi ki legjobban mindazt, aki vagyok, ahogyan gondolkodom. A párbeszéd a lételemem: rengeteget tanulok a másokkal való dialógusokból. Hiszek benne, hogy mindenkit gazdagabbá tesz, ha kevesebbet ítélkezünk és többet kérdezünk.