A nap, amikor a Pride kiállt egy pap barátja mellett

Esti Tükör, 2021. szeptember 21.

Ezt is megértük: egy parlamenti megszólalás kapcsán a Budapest Pride közleményben kért önmérsékletre egy Orbán Viktor nemi identitásával „viccelődő” ellenzéki politikust. – Ha Jakab Péter kormányváltás mellett rendszerváltást is ígér, az első feladata elhagyni a buzivicceket és a szexuális erőszakot relativizáló vicceket – olvasható az állásfoglalásban.

Pride Orbán Viktor
Kálomista Gábor szerint „Gyurcsány” (Fotó: index.hu)

Egy másik, szintén nem annyira vicces szófordulatot is kritika ért, éspedig a valóság részéről. Egy magyar gyártású film kapcsán ugyanis a producernek az jutott eszébe egy interjúban a szerinte nem elég lehengerlő filmszínházi fogadtatás kapcsán, hogy „Gyurcsány”, amit a szakma két meghatározó képviselője még a nap folyamán tényszerűen megcáfolt.

Pride Orbán Viktor
Célkeresztben a NER luxusútjait bemutató újságíró (Illusztráció: Szarvas/Telex)

A tegnap is fókuszba került szárnyas ló ma sem pihent: a NER luxusutazásairól rendszeresen beszámoló újságíró, Németh Dániel telefonja körül is röpködött a Pegasus nevű kémszoftver, vagyis ő is a lehallgatott, megfigyelt személyek listáját erősíti.

A média világában más értelemben is repülős napot tartottak: miután tegnap a Dívány című női portál csapatánál többen felmondtak, ma kiderült, hogy a kormányközeli Mediaworks konglomerátum Fanny című hetilapjától a főszerkesztő és több munkatárs egyszerre távozik.

Pride Orbán Viktor
Repülő poharak és szidalmak (Fotó: Attila Kisbenedek/AFP via 444.hu)

Aki emlékszik még a Puskás-poharak repülésére, aligha lepődik meg rajta, hogy a nemzetközi labdarúgó szövetség 65 millió forintnak megfelelő bírságra és két zárt kapus meccsre büntette a magyar válogatottat az angolok elleni vb-selejtezőn történt rasszista megnyilvánulások miatt.

Pride Orbán Viktor
A magyar kormányfő, tréfás nyugdíjasok körében (Facebook)

És ha már ez egy ilyen sajátosan vicces nap lett, zárjuk a miniszterelnök közösségi oldalán publikált videóval ezt az összefoglalót, amit itt lehet megnézni. A szocialista borról szóló tréfálkozás közepette kiderült, hogy a kormányfőnek van egy jó barátja Egerben, bizonyos Pawel atya. Azt a poént valószínűleg nem ismerték a nyugdíjas hölgyek, amelyet baráti körben néhányan összefüggésbe szoktak hozni Pawel Czebula minorita szerzetessel: sötét van itt, mondja Pável, világítsunk zseblámpável.

Szabadon elkötelezett - ez a két szó fejezi ki legjobban mindazt, aki vagyok, ahogyan gondolkodom. A párbeszéd a lételemem: rengeteget tanulok a másokkal való dialógusokból. Hiszek benne, hogy mindenkit gazdagabbá tesz, ha kevesebbet ítélkezünk és többet kérdezünk.