A békéhez az is kell, hogy imádkozzunk Putyinért

A német Charisma magazin ötven éve ad hírt a karizmatikus megújulás közösségeiről, eseményeiről – őszi számukban megjelent egy beszámoló az ukrajnai helyzetről, Oleg Cserbakov pásztor tapasztalatai alapján.

Tudjuk, hogy minden háború (dez)információs csatározás is, ezért különösen értékesek a helyszíni tapasztalatok, tudósítások. Oleg, aki az Odesszától 130 km-re fekvő Mikolajowban egy ezerfős gyülekezet lelkésze, elmondja, hogy az ottani testvérek hálásak Istennek a belső békességért, azért, hogy nem kell félelemben élniük most sem. A gyülekezet 2014 óta szolgál a keleti határvidéken, a fronton a katonák között, lelki és anyagi támogatást nyújtva – ez utóbbit a Nyugat-Európából érkező adományok teszik lehetővé.

Amióta a város rakéták célpontja lett, a testvérek az állandó összetételű házicsoportokban találkoznak. Amikor pedig bombariadó van, és az emberek a metróba rohannak, akkor ott

imádkoznak értük, élelmiszert, gyógyszert és az evangéliumot osztják – valódi fényt jelentenek a sötétségben.

A katonák, akiket a gyülekezet tagjai kísérnek, megtanulják a 91. zsoltárt – „mert angyalaidnak parancsol felőled, hogy tenyerükön hordozzanak” –, és imádkozzák az éles helyzetekben. Csodálatos védelmet tapasztalnak – sok tanúságtétel szól arról, hogy az imádkozók és a körülöttük lévők sértetlenül vagy könnyebb sérüléssel vészeltek át súlyos tűzharcokat. Pedig 2014 óta mintegy 14 ezer halottja volt a harcoló feleknek.

Az időközben szitává lőtt imádságházukban sem sérült meg senki, pedig kitartóan használják – azaz dicsőítik itt Istent.

Az ima és Isten erejének tudják be, hogy „semmi nem működik Putyin terve szerint”:

az orosz hajók a nagy viharok miatt nem tudnak kikötni, sok-sok rakéta olyan helyre esik, ahol semmi kárt nem tud okozni, a hó elfedi a földi jelöléseket, amelyek a rakéták irányításában szükségesek lennének. Ugyanakkor

a gyülekezet imádkozik az orosz elnökért, hogy Moszkvában Damaszkusz-élményben legyen része,

hogy meghallja a hangot: „Mit gondolsz, miért haltam meg azon a kereszten, amelyet te is a nyakadban viselsz?”

Az ukrán pásztor maga is katona, ahogy minden 18-60 év közötti férfi, de sok-sok megújult keresztény menekül most nyugatra, és ők viszik az ébredést, ahogy az első keresztények Jeruzsálem lerombolásakor.

FORRÁScharisma-magazin
Mindig szerettem volna a dolgok mögé látni, néha úgy érzem, sikerül is - különösen, amióta a Teremtő Lélek hangjára igyekszem fülelni. Amit pedig felfedezek, azt szívesen meg is osztom, akárcsak a kérdéseimet, amelyek minden meglelt válasz nyomán sokasodnak. Nagy öröm számomra közösségben felfedezni és együtt gyönyörködve szemlélni a Teremtőt műveiben.