Állítsuk a mesterséges intelligenciát a béke szolgálatába!

Hasznos lehet a technológiai fejlődés kapcsán az aggodalmaink mellett a lehetőségeinkre is odafigyelni.

Spoilerezésként szoktak hivatkozni arra a tevékenységre, mikor valaki előre fellebbenti a fátylat valamilyen mű lényegi részéről. Másként fogalmazva: az illető lelövi a poént. Ezúttal a Vatikán egyik talányosan beszédes elnevezésű szervezeti egysége, az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításáért Felelős Dikasztérium adott bepillantást közleményében Ferenc pápa hónapok múlva megjelenő írásának egyes részleteibe.

A Béke Világnapját 1967 óta január 1-jén ünnepli a katolikus világegyház, és már most tudni lehet, hogy 2024 első napján mire tervezi felhívni a figyelmünket az egyházfő. A mesterséges intelligencia és a béke kapcsolatáról fog elmélkedni a pápa, rámutatva, hogy az ezen a területen elért jelentős előrelépések igen komoly hatást képesek gyakorolni a személyes és a társadalmi életre, a politikára és a gazdaságra egyaránt.

Ha pedig így van, akkor

nagy szükség lenne olyan nyílt párbeszédre, amely a diszkrimináció, az igazságtalanság, az egyenlőtlenségek logikája helyett a felelősségteljes, etikus reflexiót helyezi a középpontba.

A pápa várhatóan „az egész emberiség iránt nyitott testvériség” eszményét is jobban ki fogja bontani, amelynek részeként a technológiai fejlődés az igazságosság és béke előmozdításának eszközévé válhat.

Rajtunk nem múlik, hogy hozzájáruljunk ehhez a párbeszédhez: a Szemlélek Társalgóban hamarosan a mesterséges intelligenciáról fogunk beszélgetni.